Co místo opencard? Aplikace by prý vyšla levněji než SMS jízdenky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Částečná náhrada problémových pražských karet Opencard - elektronické časové kupóny fungující přes aplikaci Sejf pro smartphony a tablety - by vyšla levněji než SMS jízdenky. Podle firmy Erika, která už systém v Praze provozuje pro jednorázové jízdné, se provize pohybuje na úrovni transakčních poplatků u platebních karet.

„Jsou to jednotky procent. Celková roční provize za prodej časových kuponů a jízdenek v hlavním městě by určitě nedosáhla řádu stovek milionů korun i proto, že jde o doplňkový produkt,“ reagoval na dotazy serveru E15.cz šéf společnosti Pavel Zákravský.

U SMS jízdenek, které se v metropoli začaly prodávat v roce 2008, přitom provize zpočátku dosahovala 46, pak 37 a nakonec 25,6 procenta z ceny každé prodané jízdenky. Podle Zákravského to zapříčinily požadavky mobilních operátorů, jejichž odměna představovala více než polovinu celé provize.

Systémy Eriky, ať už jde o jízdné nebo parkovné, nyní využívá pětatřicet měst České republiky; samotnou aplikaci Sejf pak třiadvacet. „Je velmi úspěšná nejen v municipálním sektoru. Stále větší zájem projevují i soukromí dopravci nebo provozovatelé parkovacích ploch. A nejen v tuzemsku. Jednáme například v Kazachstánu, Rusku, Švýcarsku nebo v západní Africe,“ dodal Zákravský.

Rychlé řešení

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nedávno v rozhovoru pro deník E15 uvedla, že spustit prodej časových kuponů přes aplikaci Sejf lze velmi rychle, protože řešení už je hotové. „Důležité je pokrýt všechny segmenty. To znamená, že vedle plastové Opencard by byla k dispozici ještě elektronická varianta pro mobily a tablety a samozřejmě i papírová verze,“ vysvětlila primátorka.

Zákravský potvrdil, že prodej časových kuponů přes Sejf může být spuštěn prakticky okamžitě. „Magistrátu i dopravnímu podniku, s nimiž nyní jednáme, poskytujeme plnou součinnost a jsme schopni přizpůsobit se jejich požadavkům v rámci rozšíření systému,“ dodal.