Dálnici D1 u Psářů opraví MTS a Swietelsky

oprava dálnice D1

oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Zakázku na rekonstrukci a rozšíření dalšího úseku dálnice D1 mezi obcemi Psáře a Soutice získalo sdružení firem MTS a Swietelsky. Oprava zhruba sedmi kilometrů dálnice vyjde na téměř 930 milionů korun. Vyplývá to z Věstníku veřejných zakázek. Uvedený úsek je v pořadí osmým, který plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rekonstruovat.

Práce na modernizaci komunikace by podle mluvčího ředitelství silnic Jana Studeckého měly začít v polovině března. Stavebním firmám už podle něj státní organizace předala staveniště a celý úsek by mohl být hotový na konci příštího roku.

Zájem o rekonstrukci dálnice u Psářů mělo celkem osm společností a sdružení, vítězná nabídka uvedeného konsorcia byla jednak cenově nejnižší, a zároveň na stavbu poskytlo nejdelší záruky v délce sedmi let, uvedlo vloni v říjnu při otevírání obálek s nabídkami ŘSD. Právě cena tvořila 90 procent hodnocení nabídek uchazečů a zbylých deset procent váhy připadalo na délku záruční doby.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svojí životností. Kvůli prasklinám betonových desek rozhodlo ministerstvo dopravy v roce 2011 o její celkové opravě. Celá akce mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru je rozdělená do 21 úseků, které se opravují postupně.

Nyní jsou hotové čtyři úseky z první etapy a další tři jsou rozestavěné. V letošním roce roce očekává ŘSD zahájení prací na dalších šesti stavbách. Celkové náklady oprav všech vybraných úseků D1 se odhadují zhruba na 14 miliard korun.