Dánský přepravní obr Maersk vydělal rekordních pět miliard dolarů

Přístav v Rotterdamu, jeden z nejrušnějších na světě

Přístav v Rotterdamu, jeden z nejrušnějších na světě Zdroj: Tyler, Flickr.com (CC BY 2.0)

Dánská přepravní a ropná společnost A.P. Moller-Maersk vydělala loni rekordních 5,2 miliardy dolarů (125,5 miliardy Kč). Společnosti pomohl solidní výkon v divizích přepravy a přístavních terminálů. Firma prodá pětinový podíl v největší dánské bance Danske Bank za zhruba 5,5 miliardy dolarů (132,8 miliardy Kč). Peníze z prodeje rozdělí letos mezi podílníky.

Maersk je největším kontejnerovým přepravcem na světě. Společnost oznámila, že 15 procent v Danske prodá svému hlavnímu akcionáři, kterým je nadace rodiny Mollerů. Bude tak zajištěno, že Danske zůstane v dánských rukou. Zbývající pětiprocentní podíl Maersk nabídne svým dalším akcionářům.

Čistý zisk společnosti loni meziročně stoupl o 37 procent. Pomohl mu především prodej podílu ve společnosti Danske Supermarked Group. Příjem ale zůstal prakticky beze změn na 47,57 miliardy dolarů.

Odpisy v ropné divizi

V ropné divizi firma loni zaznamenala odpis 2,2 miliardy dolarů související se snížením hodnoty majetku poté, co v loňském druhém pololetí prudce klesly ceny ropy. Firma také snížila hodnotu svého brazilského majetku. V přepravní kontejnerové divizi Maersk Line ale zisk stoupl na 2,2 miliardy z předloňských 1,4 miliardy USD. Společnost letos očekává další nárůst, což je podle analytiků příznivé znamení.

„Je to velmi nestálý byznys, takže když Maersk říká, že očekává růst, je to dobré sdělení,“ sdělil podle agentury Reuters analytik společnosti Jyske Bank Frans Hoyer.

Vývoj akcií firmy za posledních 5 let: