Deutsche Bahn vymáhá po kartelu aerolinek přes tři miliardy dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Nákladní divize Deutsche Bahn chce po kartelu 13 aerolinek vymáhat přes tři miliardy dolarů. Společnosti včetně Air France-KLM, British Airways či Lufthansy měly německého železničního dopravce poškodit tím, že uměle navyšovaly ceny za leteckou přepravu zboží.

Deutsche Bahn chce dnes rozšířit svou žalobu, podanou loni v Německu. V rámci ní po aerolinkách požadovala přes 1,5 milionu dolarů, řekl deníku Wall Street Journal zdroj z vedení společnosti. Dalších 370 milionů dolarů Deutsche Bahn vymáhá v odděleném soudním sporu v USA.

Obviněné aerolinky patří ke skupině více než 30 společností, které se mezi léty 2000 a 2006 dohodly na umělém zvyšování palivových příplatků a bezpečnostních poplatků. Úřady v USA, Evropě, Austrálii a Jižní Koreji jim za to v následujících letech vyměřily pokuty přesahující tři miliardy dolarů. Všech 13 aerolinek přiznalo vinu a devět jejich představitelů skončilo za mřížemi nebo se nevyhnulo vysokým pokutám.

Žaloby Deutsche Bahn jsou zřejmě jedním z posledních sporů, které po odhalení kartelu následovaly. Aerolinky už přistoupily na vyrovnání ve výši jedné miliardy dolarů, to ale železničářům nestačí. „Bylo prokázáno, že nás podvedli,“ řekl listu člen správní rady Deutsche Bahn Gerd Becht.

Pozici Deutsche Bahn ve sporu může posílit nedávné zveřejnění verdiktu Evropské unie nad aerolinkami. Brusel vyměřil 15 aerolinkám pokutu 799 milionu eur za „provozování celosvětového kartelu“.