Dispečeři obnoví obří tendr na navigační systém, na nebi je moc letadel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: rlp.cz

Řízení letového provozu (ŘLP) chystá obnovu miliardového tendru na nákup systému, který má do roku 2025 řídit provoz letadel nad Českem. Původní soutěž podnik zrušil loni v září, protože žádný z uchazečů nesplnil technické požadavky. Nyní ŘLP chce pokračovat v jednání s firmami Thales a Indra, které v minulém tendru postoupily do užšího výběru.

„Řízení bude zahájeno v nejbližších dnech a jeho výsledek očekáváme do první poloviny roku 2014,“ uvedl mluvčí ŘLP Richard Klíma. Hodnotu nové technologie, která má nahradit dosluhující navigační systém Eurocat, ŘLP odhadlo na miliardu korun.

ŘLP původní výběrové řízení zrušilo po propuknutí spekulací o možném odvolání ředitele ŘLP Jana Klase, kterému ministr dopravy Zdeněk Žák vyčítal příliš vysoké náklady na provoz podniku. Žák do ŘLP následně poslal kontrolu, jejíž výsledky ale nejsou dodnes známé. Proti případnému odvolání Klase se ale postavily odbory leteckých dispečerů, které hrozily stávkou.

Dosavadní systém Eurocat 2000 od společnosti Thales, za který podnik zaplatil rovněž zhruba miliardu korun, přestává přes řadu vylepšení vyhovovat potřebám provozu. Systém funguje od roku 2001, kdy Českou republiku přelétlo zhruba 310 tisíc letadel. V současnosti nad Českem ročně přelétá na 700 tisíc letadel.