Dluhová krize by mohla aerolinky připravit o osm miliard dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Letecké společnosti by mohly v příštím roce prodělat přes osm miliard dolarů (více než 150 miliard korun), pokud politici nedostanou pod kontrolu dluhovou krizi v Evropě. Uvedlo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

„Největším nebezpečím pro ziskovost aerolinek v příštím roce je ekonomický chaos, který by mohla způsobit neschopnost vlád vyřešit dluhovou krizi v eurozóně,“ uvedl generální ředitel IATA Tony Tyler. „To by mohlo vést ke ztrátám přes osm miliard dolarů, největším od finanční krize v roce 2008,“ dodal.

Základní prognóza IATA předpokládá, že aerolinky v příštím roce vydělají 3,5 miliardy dolarů. Krizový scénář však počítá se ztrátou 8,3 miliardy dolarů. Letos by měly letecké společnosti podle IATA vydělat 6,9 miliardy dolarů.

„Přetrvává velmi významné nebezpečí, že by se dluhová krize v eurozóně mohla vymknout kontrole, což by způsobilo bankovní krizi a širší ekonomickou slabost,“ uvedla IATA. „I když vládní intervence odvrátí bankovní krizi, zůstává nepravděpodobné, že se Evropa vyhne krátké recesi. Podnikatelská i spotřebitelská důvěra již klesla příliš hluboko,“ dodalo sdružení.