Do Bentley poprvé míří naftové motory, budou levnější než benzinové

SUV Bentley Bentayga

SUV Bentley Bentayga

Britský výrobce sportovních vozů Bentley, jež patří pod křídla koncernu Volkswagen, svým zákazníkům začne poprvé nabízet naftové motory. Prvním dieselovým vozem má být nejnovější model automobilky, SUV Bentayga. Varianta se vznětovým motorem bude podle výrobce k dispozici od začátku příštího roku.

Pod kapotu 2,4 tuny těžkého automobilu se usadí čtyřlitrový osmiválec, bude tak tvořit levnější alternativu jedinému motoru, který výrobce pro vozidlo nabízí v současnosti. Doposud si mohli zákazníci objednat pouze benzinový dvanáctiválec, cena této verze se pohybuje lehce pod pěti miliony korun, s příplatky se však může dostat až k milionům osmi.

Za naftovou variantu si bude automobilka účtovat přibližně 146 tisíc eur (necelé čtyři miliony korun). Podle vyjádření výrobce dieselovou verzi ocení právě ti, kteří tráví hodně času na cestách. Bentley totiž udává průměrnou spotřebu 7,9 litru, dojezd SUV se tak pohybuje kolem jednoho tisíce kilometrů. Otázkou zůstává, nakolik tyto údaje budou relevantní i v reálném provozu.

Nová naftová verze dosáhne maximální rychlosti 270 km/h a zrychlení z 0 na 100 za 4,8 vteřiny. Bude mít 435 koní a točivý moment 900 Nm.

Nabídka dieselových motorů od Bentley se mezi skalními fanoušky značky setkala s vlnou nevole, vedení společnosti však nevidí v jiných motorech zásadní problém. „Naftový Bentley představuje důležitý moment v historii značky. Obrovský výkon, výborné jízdní vlastnosti a perfektní zpracování dokazují, že je to stále Bentley,“ uvedl ředitel automobilky Wolfgang Dürheimer.

Bentley se tak postupně připojuje k dalším prémiovým značkám, které se rozhodly vybočit ze svého původního pole působení. Malou revoluci způsobilo v roce 2002 Porsche, když představilo SUV Cayenne. To se stalo prodejním trhákem a pomohlo firmě dostat se z finančních potíží. V roce 2009 pak automobilka začala nabízet i naftovou verzi. Na současnou vlnu poloterénních vozidel se snaží navázat například také Lamborghini, které chystá SUV Urus. O jeho verzi se vznětovým motorem se však stále spekuluje.