Do Prahy míří další levné aerolinky. Pegasus nabídne spojení do Istanbulu

Aerolinky Pegasus otevřou linku do Prahy

Aerolinky Pegasus otevřou linku do Prahy Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus

Prahu spojí se světem další nízkonákladový letecký dopravce. Turecké Pegasus Airlines naruší monopol národních aerolinekTurkish Airlines a otevřou linku do Istanbulu.

První let na nové lince proběhne 30. března příštího roku, létat se bude každé úterý, čtvrtek a v neděli. Na linku bude nasazován Boeing 737 s kapacitou 189 míst, v Praze bude přistávat před půl třetí odpoledne, odlet do Istanbulu je naplánován na pět minut po třetí.

Na rozdíl od Turkish Airlines, které využívají hlavní istanbulské letiště Mustafy Kemala Atatürka na evropské půdě, budou Pegasusu Airlines létat na svou základnu Sabiha Gökçen v asijské části Istanbulu.

Menší ze dvou istanbulských mezinárodních letišť využívají především nízkonákladové aerolinky, Sabiha Gökçen také nabízí méně možností přestupu na další lety. Pegasus se tak se svou novou linkou zřejmě chtějí zaměřit na turisty.

Pegasus Airlines jsou největší turecké nízkonákladové aerolinky, jejich flotila čítá 42 letadel. Dopravce plánuje rozsáhlou expanzi, dodávky dalších 80 strojů by měly začít v roce 2016. Server Whichairline.com nedávno Pegasus ocenil jako nejlevnější aerolinky Evropy.

Pražskému letišti se v posledních měsících podařilo přilákat řadu nových dopravců. Po několikaleté přestávce se se dvěma linkami vrátil irský Rynanair, španělský Vueling k dosavadnímu spojení do Barcelony na jaře přidá linku do Říma, konkurence několika společností na této trase tak ještě posílí. Rovněž na jaře otevřou Germanwings linku do Hamburku, na které budou o zákazníky soupeřit s ČSA. Díky aerolinkám Air Transat získá Praha i sezónní spojení s kanadským Torontem a Montrealem. Nabídku mezikontinentálních linek rozšíří i nová izraelská společnost Up.

Ryanair jedná s pražským letištěm o další várce spojů