Dobeš: Dálniční známky zdraží možná až o 300 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Martin Sterba

Nový ministr dopravy Pavel Dobeš chce zalepit díru v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury zdražením dálničních známek. V úvahu přitom připadají tři varianty: minimální s navýšením ceny o stokorunu, střední cesta s dvousetkorunovým zdražením a maximální s nárůstem o tři sta korun. Dnes řidiči za roční kupon platí 1200 korun, ponechání ceny na současné výši ale ministr označil za velmi nepravděpodobné.

„S velkou pravděpodobností k jednomu z těch tří čísel přistoupíme. Není ale vůbec jisté, že půjde o maximální variantu, míru zdražení nám ukáže zpracovávaná studie,“ řekl ministr E15.

Podle něj při zvýšení ceny o 300 korun získá fond dopravy navíc 700 milionů, které využije na látání rozpadlých silnic. „Chápu, že je to velmi kontroverzní, na jedné straně chtějí řidiči platit málo, na druhé straně nám nadávají na špatný stav silnic,“ podotkl ministr. O zdražení se poprvé zmínil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Naposledy se známky zdražovaly pro rok 2010, a to o dvě stě korun. „Se zdražením nesouhlasíme. Domníváme se, že řidiči už dnes platí obrovské peníze, ať už ve formě dálničních známek nebo třeba spotřební daně. Obáváme se navíc, že ty prostředky se stejně neprojeví ve zlepšené kvalitě silnic,“ řekl mluvčí klubu motoristů ÚAMK Igor Sirota.

Ministerstvo svým záměrem reaguje na rozpočtové škrty ve fondu. Ten sice dostane příští rok z národního rozpočtu čtyři miliardy navíc, celkem 37 miliard, pořád je to ale o deset miliard méně než rozpočtový výhled z loňska. Fond přitom plánuje investice na základě rozpočtového výhledu. Nedostatek peněz se tak zřejmě výrazně projeví na údržbě i čerpání evropských fondů. Nová výstavba se téměř zastavila už loni.

Zdražení čeká nejen řidiče osobních aut ale i nákladní dopravce. Od ledna se mýtné zvýší o čtvrtinu, v průměru tedy kilometrová sazba přesáhne šest korun. Vyšší mýtné ale není pro dopravce překvapením, dvojí zdražení vždy o čtvrtinu s nimi dohodl už loni tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. K prvnímu čtvrtinovému růstu sazeb došlo letos v lednu.