Dopravce Abellio končí na tuzemském trhu

Rychlovlak ICE na trati

Rychlovlak ICE na trati Zdroj: profimedia.cz

Dcera Nizozemských státních drah, dopravní skupina Abellio opouští Českou republiků. Své tuzemské dceřiné společnosti Abellio CZ, Probo Bus a PT Real nabídne k prodeji. Deníku E15 to sdělil člen představenstva Abellio CZ a šéf Probo Bus Petr Moravec. Podle něj by se prodej mohl uskutečnit zhruba do devíti měsíců, zájemce bude firma teprve hledat.

Zřejmě nejlákavějším soustem pro případného kupce bude Probo Bus, který provozuje veřejnou autobusovou dopravu na Berounsku, Hořovicku a v oblasti Praha západ. „Rozhodnutí akcionáře nemá žádný dopad na provoz zmíněných dceřiných firem a nijak neovlivní plnění jejich závazků vůči klientům, objednatelům dopravy, cestujícím, zaměstnancům a obchodním partnerům,“ uvedl Moravec. Podle něj jsou všechny zmíněné firmy díky dobré kondici fakticky nezávislé na majiteli.

Celá transakce je součástí širšího přeskupování aktivit skupiny v Evropě. Součástí restrukturalizace je i prodej autobusových firem v Německu, kde se chce Abellio soustředit jen na vlakovou dopravu. Hlavně na vlaky se chce firma zaměřit i ve Velké Británii. Podle některých informací byl pro Abellio český trh příliš malý. Firma navíc patřila k nejvýraznějším kritikům podmínek tuzemských dopravních tendrů.