Dostavba D11 má zelenou. Tečku za spory udělal Pozemkový fond

D11

D11 Zdroj: 7

Dozorčí rada Pozemkového fondu dnes schválila výměnu pozemků nutných pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové s farmářkou Ludmilou Havránkovou. V příštím roce tak začne archeologický průzkum půdy a po něm bude zahájena výstavba. Uvedl to ministr dopravy Pavel Dobeš.

Spor s Havránkovou o pozemky, na nichž má stát dálnice do Hradce Králové, trval 17 let. V červnu Havránková přistoupila na prodej své půdy za 90 milionů korun. Nyní se s Pozemkovým fondem dohodla, za které náhradní pozemky vymění ty své.

Zahájení stavby už v příštím roce umožní nakonec slíbené zvýšení rozpočtu fondu dopravy o čtyři miliardy korun, na kterém se dohodla vláda, uvedl na konci září ministr Dobeš.

Stavba posledních 2,5 kilometru dálnice D11 k Hradci Králové má stát přibližně 1,5 miliardy korun. Dostavba dálnice je prioritou pro ministerstvo dopravy a také Královéhradecký kraj.

„Dotažení této komunikace do krajského města je důležité pro další rozvoj celého regionu. Nadále budeme usilovat o to, aby výstavba dálnice D11 pokračovala i na Jaroměř a k polským hranicím,“ uvedl již dříve hejtman Lubomír Franc (ČSSD).