Dozorčí radu aeroholdingu opouští Zajíček, zbytek vedení zůstává

Bývalý náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček

Bývalý náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček Zdroj: E15 Eduard Erben

Čištění státních firem od souputníků ODS a TOP09 dorazilo i do Českého Aeroholdingu. Ministerstvo financí pod vedením Jana Fischera odvolalo z dozorčí rady letecké skupiny jejího prvního místopředsedu Zdeňka Zajíčka (ODS). Jde vcelku o očekávaný krok.

Zajíček byl v radě z titulu své funkce náměstka ministra financí pro hospodaření se státním majetkem. Jako náměstek ale skončil už druhý den po Fischerově nástupu. Zajíčkovo místo na ministerstvu zaujal Lubomír Toman, který se dnes rovněž usadil i v dozorčí radě aeroholdingu.

„Ministerstvo financí v působnosti valné hromady zároveň navrhne Lubomíra Tomana na pozici prvního místopředsedy dozorčí rady společnosti Český Aeroholding. O tomto kroku bude dozorčí rada rozhodovat na svém příštím zasedání,“ doplnila mluvčí skupiny Michaela Lagronová.

Přesto se holding, pod který patří například České aerolinie nebo Letiště Praha, prozatím vyhnul osudu Českých drah. Ty, na rozdíl od jiných státních akciovek, mají výjimku a nespadají pod ministerstvo financí, nýbrž pod ministerstvo dopravy. A nový ministr dopravy Zdeněk Žák si rozhodně servítky nebral. Ve stejný den, kdy se koncem července od základu proměnila dozorčí rada, skončilo i celé představenstvo v čele s Petrem Žaludou. Následně se poroučelo i vedení dceřiné firmy ČD Cargo.

Zatímco tedy ve vedení drah nezůstal kámen na kameni, u aeroholdingu se zdá, že management v čele s Miroslavem Dvořákem má pevnou pozici. Může za tím být mimo jiné nedávná úspěšná privatizace a také Dvořákovy dobré vztahy s vedení Korean Air, což je nový strategický partner ČSA.