Dráhy prohrály soud s ministerstvem kvůli vydání dat RegioJetu

RegioShark na testovací dráze u Velimi

RegioShark na testovací dráze u Velimi Zdroj: Ceske drahy

České dráhy prohrávají s ministerstvem dopravy nula jedna. Městský soud v Praze totiž zamítl první ze dvou žalob, kterou na svého majitele dráhy podaly kvůli vydání citlivých čísel konkurenci. Údaje o dotacích a nákladech na jednotlivé tratě si na ministerstvu vyžádal podnikatel Radim Jančura, majitel konkurenčního RegioJetu. Data mu nakonec koncem roku 2012 vydal tehdejší ministr Pavel Dobeš. Jančura se přitom opíral o zákon o svobodném přístupu k informacích.

Drahám vadilo, že je ministerstvo nepřizvalo jako účastníka řízení. Městský soud dal nyní za pravdu ministerstvu. „Soud potvrdil náš právní názor a do budoucna vyjasnil, že proces poskytování informací je výhradně vztahem mezi žadatelem o informace a příslušným úřadem. Nemůže do něj tedy vstupovat nikdo další, a to ani pokud by se ho předmětná informace přímo dotýkala,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Jenže dráhy zbraně neskládají a proti rozsudku hodlají podat kasační stížnost. Paralelně běží druhá žaloba drah, kterou zatím bez verdiktu řeší jiný senát městského soudu. V té dráhy napadají samotné vydání údajů konkurenci, neboť podle
jejich názoru šlo o porušení obchodního tajemství. Ministerstvo se naopak odvolává na zmíněný zákon o svobodném přístupu k informacím.

Ačkoli v době vzniku sporu stáli na obou stranách jiní lidé, o obroušení hran mluvit nelze. Dráhy chtějí žalobu na svého majitele dotáhnout do konce, o stažení neuvažují. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka se nemohou „s ohledem na povinnost jednat s péčí řádného hospodáře“ chovat jinak.

Ministerstvu kromě rebelie podřízené firmy vadí i jiná skutečnost. „Zarážející je fakt, že České dráhy na tento spor s ministerstvem využívají externí právní kancelář, přestože mají vlastní právní odbor,“ uvedl Neřold. Dráhy zastupuje advokátní kancelář Vyroubal Krajhanzl Školout.