Dráhy si za sto milionů korun pronajmou motoráky od Němců

RegioShuttle RS1

RegioShuttle RS1

České dráhy chtějí vedle nákupu nových vlaků vylepšit vozový park na lokálních tratích i pronájmy. Aktuálně se český dopravce dohodl s německou Vogtlandbahn na pronájmu čtyř motoráků pro Královéhradecký kraj. Smlouva je uzavřena do roku 2018 s možností prodloužení o tři roky, její hodnota je 3,8 milionu eur, tedy asi sto milionů korun.

Češi si od Němců půjčí motorové jednotky RegioShuttle od Stadlera, tedy podobné typy, které už dráhy provozují na Liberecku, Pardubicku a Vysočině pod obchodní značkou RegioSpider. „Jde o průběžný proces zvyšování kvality služeb, kdy nahrazujeme starší vozidla novými a komfortními, kde v tomto případě využíváme pronájem,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Dráhy mají jednotky od Vogtlandbahn zapůjčeny do zkušebního provozu už od léta, například na trati z Náchoda přes Týniště nad Orlicí do Rychnova nad Kněžnou nahradily klasické červené lokálky řady 810. Podle Šťáhlavského je ve hře ještě výpůjčka pátého vozu pro Liberecký kraj. „V případě, že se smluvní strany na tom dohodnou, tedy pokud ČD projeví zájem a VGB bude mít k dispozici další vozidlo k pronájmu, které splňuje podmínky smlouvy, pak je možné pronájem rozšířit,“ doplnil mluvčí.

Sehnat vlaky nebylo snadné, do první soutěže se nikdo nepřihlásil

Sehnat vlaky přitom nebylo snadné, do první soutěže se nikdo nepřihlásil, následně byla Vogtlandbahn jediným nabízejícím. Klasický pronájem vlaků přitom není na českých lokálkách úplně běžný. Obvykle se totiž využívá institut označovaný jako vyrovnávka výkonů, tedy jakási vzájemná přeshraniční výpomoc dopravců.

Tento model například funguje na česko-německé lince U28 Děčín - Bad Schandau - Sebnitz – Rumburk, kde jsou k vidění vozidla DB Regio s českým personálem. Vogtlandbahn není na českých kolejích neznámou firmou, její vlaky zajíždějí na Karlovarsko. Patří do skupiny Netinera, která je součástí italských státních drah.