Ekologové napadli další dva úseky rekonstrukce D1

Oprava dálnice D1, ilustrační foto

Oprava dálnice D1, ilustrační foto Zdroj: ctk

Ekologičtí aktivisté ze sdružení Děti Země napadli další dvojici stavebních povolení pro rozšíření a opravy dálnice D1. Jde o úseky mezi Hořicemi a Koberovicemi a mezi Koberovicemi a Humpolcem. Důvodem je jako v předchozích případech chybějící posouzení vlivu stavby na životní prostředí (proces EIA). Celkem už aktivisté podali rozklad vůči pěti úsekům.

Stížnosti sdružení v prvních z napadených řízení na stavby u Hvězdonic a Velkého Meziříčí už dříve zamítl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Oba úseky jsou od loňského roku ve výstavbě přesto, že sdružení se proti rozhodnutí ministra odvolalo k soudu.

„Žádali jsme o odkladný účinek, ale soud jej zamítl s tím, že není důvod a že je důležitější dálnici rekonstruovat,“ řekl předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Výsledkem, o který Děti Země usilují, je zpětné uskutečnění územního rozhodnutí a posouzení vlivu na životní prostředí, dodal Patrik.

Umístění aktuálně napadených úseků:

Podle ministerstva dopravy není územní řízení a posuzování vlivu stavby na životní prostředí u čtyřicet let provozované stavby nutné, požadavky ekologů považuje za obstrukční. Úřad se v této otázce odvolává i na dřívější rozhodnutí ministerstva pro životní prostředí, které nová řízení pro rekonstrukci dálnice nepožadovalo. Podle ekologů nicméně rozšíření komunikace do krajnic představuje novou stavbu a měla by tak příslušné povolovací procesy podstoupit.

Celá rekonstrukce dálnice mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru je rozdělena do 21 úseků, které se opravují postupně. Nyní jsou hotové čtyři úseky z první etapy a na dalších třech se pracuje. Během roku očekává Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájení prací na dalších pěti stavbách.