Etihad odmítá ustoupit, kvůli záchraně Alitalie má odejít 2200 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Grzegorz Jereczek

Asi 2200 zaměstnanců, což je přes 15 procent pracovní síly, budou muset propustit italské aerolinky Alitalia. Učiní tak na základě dohody, o které tato ztrátová letecká společnost jedná s aerolinkami Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů.

Etihad je připraven investovat do Alitalie 560 milionů eur (zhruba 15,3 miliardy korun). Dohoda by měla být uzavřena během několika týdnů, oznámil šéf italského podniku Gabriele Del Torchio.

„Aliance s Etihad předpokládá, že většina Alitalie zůstane v Itálii, nebo lépe řečeno v Evropě, protože naším partnerem je rovněž Air France,“ uvedl Del Torchio. O zrušení pracovních míst se dál jedná, arabský partner je ale údajně v této oblasti neoblomný. „Tito lidé musí naneštěstí Alitalii opustit,“ uvedl šéf společnosti, která v současnosti zaměstnává zhruba 14 tisíc lidí.

Alitalia v prosinci odvrátila kolaps díky záchrannému plánu podporovaného italskou vládou, který zahrnoval bankovní úvěry a zvýšení kapitálu v celkovém objemu 500 milionů eur. Cílem plánu je udržet podnik nad vodou, dokud do něj nevstoupí strategický investor.

Etihad se o možnou investici do Alitalie zajímá od začátku letošního roku. Hlavní překážkou je stále spor o oddlužení aerolinek. Věřitelé aerolinek v čele s bankami UniCredit a Intesa Sanpaolo navrhly, že dvě třetiny dluhu promění za akcie a zbytek Alitalii odpustí. Etihad ale po bankách žádá, aby odepsaly až 560 milionů eur z celkových 800 milionů, a prodloužily splatnost zbylé sumy do roku 2021.