Etihadu se otevírá brána do Evropy, padly poslední překážky spojení s Alitalií

Airbus A340 aerolinek Etiha

Airbus A340 aerolinek Etiha Zdroj: CC BY 2.0: Mark Winterbourne

Italské aerolinky Alitalia po mnohaměsíčním jednání podepsaly definitivní dohodu o propojení s Etihad Airways. Ty ve ztrátové Alitalii koupí 49 procent akcií a získá přístup na jeden z předních trhů letecké přepravy v Evropě.

„Po velkém úsilí, roku a mnoha nocích práce se nám to podařilo,“ řekl novinářům po podpisu smlouvy šéf Alitalie Gabriele Del Torchio. Spolu s ním dohodu podepsal generální ředitel Etihud Airways James Hogan.

Konečné podmínky sjednala ve čtvrtek italská vláda s vedením Etihad a následně smlouvu schválili akcionáři Alitalie. Ti také posvětili navýšení kapitálu firmy o 300 milionů eur, což je o něco více než původně plánovaných 250 milionů eur. Transakci musí dát zelenou ještě antimonopolní orgány v Evropské unii.

Dohoda znamená záchranu pro italského vlajkového přepravce, který se v posledním desetiletí potácel na pokraji bankrotu a přežíval jen díky státní pomoci. Etihad Airways by měla do Alitalie investovat během tří let 1,2 miliardy eur (33,4 miliardy korun), řekl ve čtvrtek italský ministr dopravy Maurizio Lupi.

Ještě v noci na dnešek zmizela poslední překážka dohody, na níž obě strany pracovaly od konce loňského roku. Se smlouvou vyslovila souhlas poslední odborová organizace Alitalie, která se až dosud vzpírala plánu snížení mezd a propouštění, uvedla agentura ANSA. Alitalia bude muset po spojení zrušit kolem 1635 pracovních míst, tedy asi 13 procent celkového počtu.

Smlouvou se Etihad Airways otevře čtvrtý největší trh letecké přepravy v Evropě. Etihad vznikla před deseti lety a patří mezi nejrychleji rostoucí na světě. Masivně rozšiřuje flotilu letadel a vlastní podíly ve společnostech Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus či Jet Airways.

Alitalia vznikla před 68 lety. Pouze několikrát se jí podařilo dosáhnout celoročního zisku a před svou privatizací v roce 2008 opakovaně potřebovala státní pomoc.