Eurotunnelu vzrostl zisk o desetinu. Nebýt migrantů, mohl prý být víc vyšší

Za náklady na bezpečnost bude společnost požadovat kompenzace.

Za náklady na bezpečnost bude společnost požadovat kompenzace. Zdroj: ctk/ap

Společnost Eurotunnel, která je provozovatelem dopravního spojení pod kanálem La Manche, v prvním pololetí zvýšila provozní zisk o devět procent na 252 milionů eur (téměř sedm miliard korun). Upozornila však, že vysoká koncentrace uprchlíků ve francouzském přístavu Calais v pololetí narušovala dopravu a vedla ke vzniku dodatečných bezpečnostních nákladů.

Generální ředitel podniku Jacques Gounon navíc varoval, že tyto problémy by mohly pokračovat. „Úřady situaci kolem migrantů podceňují,“ prohlásil.

Podle agentury Reuters poukazuje na každodenní pokusy uprchlíků dostat se do nákladních automobilů a vlaků směřujících do Británie.

Firma chce kompenzaci

Firma v prvním pololetí vynaložila na bezpečnostní opatření zhruba 13 milionů eur, tedy zhruba tolik co za celý loňský rok. Upozornila, že bude požadovat od francouzských a britských úřadů kompenzaci ve výši téměř deseti milionů eur.

Za růstem pololetního zisku Eurotunnelu stálo oživení britské ekonomiky a silná nákladní doprava. Společnost potvrdila, že v celém letošním roce počítá s nárůstem provozního zisku na 535 milionů eur z loňských 498 milionů. V příštím roce očekává další nárůst zisku na 580 milionů eur.