Evropská unie zpřísní pravidla pro automobilové emise

ilustrační foto

ilustrační foto

Od roku 2020 mají pro členy Evropské unie platit přísnější pravidla pro automobilové emise. Podle dohody by průměrné emise u nových automobilů měly do té doby klesnout na 95 gramů za kilometr ze současných zhruba 132 gramů. V noci na dnešek se na tom dohodli představitelé členských zemí Evropské unie, Evropského parlamentu a Evropské komise.

Dohodu ještě musí oficiálně schválit členské země, píše agentura Reuters. Podle Irska, které nyní EU předsedá, zajišťuje kompromis rovnováhu mezi ekologickými a ekonomickými faktory.

„Tato dohoda je jasným vítězstvím pro ovzduší, spotřebitele, inovace i pracovní místa a je dalším významným krokem ke konkurenceschopné ekonomice s nízkými emisemi,“ uvedl irský ministr životního prostředí Phil Hogan.

Ekologičtí aktivisté dohodu přivítali a označili za krok správným směrem. „Pokud se politici zaměří na dlouhodobé přínosy automobilů s nižší spotřebou místo na krátkodobé zájmy některých automobilek, může to vést ke zlepšením pro řidiče, trh práce i ekonomiku EU,“ sdělil Greg Archer z ekologické skupiny Transport & Environment.

: