Finnair se ruského zákazu létání nad Sibiří neobává

Finnair (ilustrační foto)

Finnair (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Joi Ito via Flickr

Finské aerolinky, které patří k nejaktivnějším dopravcům na trasách z Evropy do Asie, se připravují na možnost, že Rusko uzavře svůj vzdušný prostor pro letecké přepravce z Evropy. Na destinacích ve východní a jihovýchodní Asii přitom polostátní finské aerolinky postavily svůj byznys.

Společnost má na podzim příštího roku obdržet dodávku nových letounů Airbus 350 a již uvedla, že tyto stroje mají kapacitu na to, aby na trase z Helsinek do Asie Sibiř obletěly. Agentuře Bloomberg to řekl generální ředitel Finnair Pekka Vauramo. „Nechci ale spekulovat, zda Rusko opravdu uzavře svůj vzdušný prostor,“ dodal.

Podle webu Flightradar24 by při uzavření leteckého prostoru nad Ruskem nejvíce utrpěla spojení starého kontinentu s Japonskem, Jižní Koreou a severní Čínou. Více přeletů nad Sibiří než Finnair (115 týdně) mají z evropských dopravců už jen Lufthansa a AirFrance-KLM.

Finnair je první evropskou aerolinkou, která má nové dvoumotorové letouny obdržet. Zatím má pevnou objednávku na 11 letadel a opci na dalších osm.