Firmě C. S. Cargo klesly tržby

CS Cargo

CS Cargo Zdroj: CS Cargo

Dopravní a logistická skupina C. S. Cargo má za sebou první celý rok fungování pod novými majiteli. Podle auditovaných výsledků jej zakončila tržbami 4,6 miliardy korun a hrubým provozním ziskem (EBITDA) 242 milionů. V obou případech to znamená meziroční pokles.

Předloni se firma chlubila tržbami 5,3 miliardy, EBITDA činil 291 milionů. Skupina pokles připisuje restrukturalizaci, tedy ukončení nerentabilních projektů. V Česku se podle generálního ředitele Aleše Willerta začíná ozdravná kúra projevovat až letos. „I přes kumulaci několika negativních vlivů, jako jsou historicky vysoké ceny pohonných hmot, krize v automobilovém průmyslu a snížená poptávka, které v souběhu tlačí dolů hrubou marži firmy, jsme v prvním čtvrtletí zaznamenali pozitivní trend,“ uvedl Willert. Podle něj je zisk za první čtvrtletí meziročně vyšší o čtvrtinu.

C. S. Cargo se v minulých letech dostalo do vážných finančních problémů, když nedokázalo splácet několikamiliardové závazky. Po složitých jednáních s původními majiteli Petrem Zvěřinským a Markem Lehečkou celou skupinu na podzim 2011 ovládl finančník Jan Blaško se svými fondy Tuffieh. Ten firmu vrátil na finanční trhy a nasměroval ji do Ruska.

PROFIL: CS Cargo - z Jičína do Nizozemska a zpět