Francie chce po bývalém šéfovi Air France 400 tisíc eur

Air France

Air France Zdroj: profimedia.cz

Francouzský ministr financí Pierre Moskovici osobně vyzval bývalého ředitele aerolinek Air France-KLM Pierra-Henriho Gourgeona, aby vrátil bonus 400 tisíc eur (zhruba 10,3 milionu korun). Ministrův požadavek je součástí snah nové socialistické vlády prosadit, aby manažeři dostávali celkově nižší ohodnocení.

Ministr Moscovici svůj požadavek potvrdil rozhlasové stanici France Inter. Částka, kterou má Gourgeon vrátit a která mu byla vyplacena v rámci konkurenční doložky, podle ministra „nejde v duchu slušnosti“.

Francouzská vláda má v Air France-KLM 15,9 procenta akcií, a může tedy do činnosti podniku dost významně mluvit. Podnik má dnes valnou hromadu, na které se vláda pokusí svůj záměr prosadit.

Gourgeon loni v říjnu rezignoval a částka mu už byla vyplacena. Vyplacená částka je podle vlády nehorázná, protože firma hospodaří se ztrátami a zřejmě se nevyhne velkému propouštění. Vzhledem k tomu, že vláda nemá kontrolní podíl, hlasování proti výplatě zmíněné částky bude mít jen symbolický charakter. Mělo by ale splnit odhodlání nového prezidenta Françoise Hollanda změnit strukturu odměňování na manažerských postech.

Moskovici také řekl, že už brzy zveřejní plán, který firmy pod kontrolou státu donutí, aby nejvyšší plat v rámci podniku nepředstavoval více než dvacetinásobek platu nejnižšího. K respektování plánu už se prý přihlásil šéf společnosti Henri Proglio, který si podle listu Financial Times loni vydělal asi 1,6 milionu eur (zhruba 41 milionů korun). Proglio nemá moc na výběr; stát má totiž v EDF zhruba 84 procent akcií, a může si tak prosadit prakticky co chce.