Frankfurtské letiště odbavilo rekordní počet cestujících

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německé letiště ve Frankfurtu odbavilo za šest měsíců letošního roku rekordních 27,4 milionu cestujících. Meziročně se počet cestujících zvýšil o 3,4 procenta. Objem přepraveného nákladu však klesl. Oznámila to dnes firma Fraport, provozovatel letiště. Frankfurt je druhým nejvytíženějším letištěm v kontinentální Evropě.

Objem přepraveného nákladu se snížil o 9,8 procenta. Fraport připisuje tento propad dluhové krizi v eurozóně, nejistému globálnímu ekonomickému vývoji a omezení nočních letů na letišti. Objem přepraveného nákladu je často považován za indikátor ekonomického vývoje. Když ekonomika klesá, snižuje se i zájem o nákladní přepravu.

V samotném červnu počet cestujících stoupl o 5,4 procenta na 5,4 milionu, což byl pro tento měsíc rekord. K růstu přispívá začátek dovolených. Objem nákladu se snížil o 3,4 procenta na 177.200 tun.

Firma Fraport kromě letiště ve Frankfurtu vlastní nebo drží podíly v dalších letištích, mimo jiné v německém Hannoveru, senegalském Dakaru, tureckém městě Antalya, peruánské Limě či bulharských městech Varna a Burgas. Počet cestujících na všech letištích firmy se v červnu zvýšil o 3,9 procenta na 10,4 milionu. Objem přepravného nákladu se pak snížil o 2,6 procenta na 201 300 tun, napsaly agentury DPA a AP.