Holidays Czech Airlines začaly létat na Island

Holidays Czech Airlines

Holidays Czech Airlines Zdroj: archiv E15

Česká letecká firma Holidays Czech Airlines dneškem spustila vůbec první pravidelnou linku z Prahy do Reykjavíku. Jde o součást lukrativního byznysu, který česká firma na severském ostrově získala před několika měsíci. Linku si objednala islandská společnost Iceland Express, která ovšem nemá žádná vlastní letadla.

Stroj Airbus A320 včetně posádky na lince do Reykjavíku tak patří HCA, platí jej ale Islanďané. Let je proto veden jako společný pod kódy obou firem. Iceland Express však uzavřel z Čechy mnohem širší smlouvu. Letadla HCA budou po následující rok zajišťovat všechny pravidelné linky a drtivou většinu charterů Iceland Expressu z Islandu. Celoročně budou z Islandu létat dva stroje Airbus A320, v letní sezoně se flotila rozšíří na tři letouny.

Součástí pronájmu je i 27 členů posádek a pět mechaniků. V sezoně budou HCA létat z letiště Keflavík do 20 evropských destinací včetně nově zavedené linky do Prahy. Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna, zástupci firem mluví o stovkách milionů korun. Celkově má Island zajistit zhruba čtvrtinu obratu české firmy. Ta vznikla vyčleněním ze ztrátových ČSA, nyní funguje jako dcera nově vzniklého Českého aeroholdingu. Loni HCA vykázala zisk dva miliony korun.

Iceland Express existuje od roku 2003, všechny své linky zajišťuje pronajatými stroji. Loni služeb firmy využilo na 460 tisíc pasažérů, meziročně o pětinu více. Nejvytíženější linky jsou do Londýna a Kodaně, česká letadla ale budou létat například i do Barcelony, Alicante, Varšavy, Basileje nebo Paříže.