Hydroplány přežijí, jedinečné chorvatské aerolinky mohou opět létat

Hydroplán aerolinek European Coastal Airlines

Hydroplán aerolinek European Coastal Airlines Zdroj: European Coastal Airlines

Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
4
Fotogalerie
Chorvatská společnost European Coastal Airlines minulý týden obnovila provoz. Jedinému evropskému provozovateli pravidelných letů s hydroplány se podařilo urovnat spory s úřady.

Aerolinky původně oznámily, že obnoví provoz už 25. srpna. Následovalo ale několikadenní zdržení. „Stran restartu provozu jsme byli příliš optimističtí. Objevily se další neočekávané překážky, které nás drasticky zpomalily,“ uvedla firma.

Dodatečnými prověrkami, nařízenými Chorvatským úřadem pro civilní letectví (CCAA), zatím prošly je dvě ze čtyř letadel De Havilland DHC-6 Twin Otter, která společnost provozuje. Restart se tak zatím týká jen linek ze Splitu přes Mali Lošinj do Puly a z Puly do Města Novalja na ostrově Pag.

European Coastal Airlines musely přerušit provoz 13. srpna poté, co jim CCAA pozastavil platnost certifikátu pro provozování letecké dopravy. Úřad tak reagoval na článek místního zpravodajského serveru index.hr, ve kterém bývalí a současní zaměstnanci společnosti popsali nedostatečnou údržbu hydroplánů a porušování bezpečnostních předpisů. Zaměstnance k tomu mělo nutit přímo vedení společnosti. Aerolinky obvinění odmítly s tím, že jde o pomstu propuštěných pracovníků.

Společnost European Coastal Airlines se specializuje na lety mezi chorvatskými ostrovy a pevninou, nabízí i několik linek do Itálie. Firma chtěla zahájit provoz už v roce 2007, první cestující ale kvůli potížím při získávání nezbytných povolení přepravila až předloni.

Další expanzi aerolinek se brání především město Split a správce tamního přístavu. Aerolinky v minulosti naznačily, že chorvatské úřady se k nim staví nepřátelsky, protože konkurují státnímu provozovateli trajektů Jadrolinija.