Investice do dopravní infrastruktury letos klesnou o třetinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Investice do dopravní infrastruktury budou letos proti rozpočtovému výhledu z roku 2010 nižší asi o 35 procent. Podobné to bylo i v roce 2011. Uvedl to ministr dopravy Pavel Dobeš.

Podle Dobeše za snížením investic stojí nižší částka ze státního rozpočtu i fakt, že letos zřejmě dojde k významnému přesunu chystaných finančních prostředků do roku 2013. Půjde řádově o miliardy korun. Letos v prvním pololetí se chce ministerstvo zasadit o vypsání maximálního počtu výběrových řízení na dopravní stavby, které by měly začít nejpozději v příštím roce, aby se jejich realizace stihla do roku 2015. Česko by tak na ně mohlo čerpat prostředky z evropských fondů.

Mezi významnými stavbami je například úsek Přerov-Lipník na D1, pokračování výstavby D3 u Veselého nad Lužnicí nebo modernizace D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou, kde by letos mělo začít pět staveb.

Modernizace D1 s rozpočtovanou částkou 23 miliard korun je podle Dobeše jedním z tzv. náhradních projektů, pro které chce resort dopravy využít prostředky slíbené z evropských fondů.