Jančura dá práci 140 Slovákům. Státní dotace nepotřebuje

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Železniční společnost RegioJet, kterou vlastní Radim Jančura, spouští nábor na Slovensku. Do začátku letošního prosince chce firma nabrat až 140 zaměstnanců. Důvodem je start nových linek mezi hlavním městem a metropolí východního Slovenska Košicemi.

Na trati Bratislava – Košice, kterou plánuje RegioJet rozběhnout začátkem prosince, budou jezdit čtyři páry vlaků české společnosti. Aby se do startu nové linky stihly zajistit všechny personální otázky, firma již spustila nábor zaměstnanců.

„Na Slovensku nabereme do konce letošního roku 140 lidí. Začali jsme se strojvedoucími, odborným personálem, následně ke konci roku nabereme taky stevardky,“ říká pro E15.cz Jančura.

RegioJetRegioJet | RegioJet

Na internetové stránce profesia.sk již jsou pracovní inzeráty na pět druhů pracovních pozic. Kromě provozního personálu chce RegioJet doplnit také manažerské pozice. Jančura dodává, že na to, aby nové lidi přijal, nepotřebuje žádné finanční příspěvky státu.

Každá ze čtyř linek, které přes den mezi Bratislavou a Košicemi pojedou, bude mít k dispozici dva vagony s bary a restauracemi. V každém z vagonu bude stavrad nebo stevardka.

Výrazně nižší cena

Co se týče ceny jízdného, Jančura plánuje výrazně zlevnit. „Očekáváme, že ceny budou výrazně nižší, než jaké jsou na trase nyní. Uvidíme, jak se zachová konkurence. Pokles ceny ale umíme ilustrovat na stávající trati Praha – Žilina. Tam stojí naše jízdenka devět eur. Státní společnosti nabízí stejnou linku za třicet eur u pokladny a za šestnáct eur při nákupu přes internet,“ dodal Radim Jančura.

Kromě RegioJetu ohlásil záměr provozovat osobní vlakovou dopravu mezi Bratislavou, Žilinou a Košicemi, také jeho konkurent v Česku, společnost Leo Express. Plánuje stávající spoje z Prahy do Ostravy ve spolupráci se státními slovenskými železnicemi prodloužit přes Žilinu až do Košic.