Jančura: V autobusové dopravě nemáme kam růst, budoucnost je v železnici

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Jiri Slama, Sedmicka

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
32
Fotogalerie

Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura se chce v budoucnu věnovat výlučně rozvoji železniční dopravy, což znamená i postupné nahrazování některých autobusových linek vlaky. Řekl to ČTK v rozhovoru u příležitosti dvacetileté existence firmy

Chce pokračovat i v podnikání v oblasti prodeje dovolených, letenek či jazykových pobytů, ale říká, že v těchto oborech už lze těžko něco nového vymyslet. Vlaky jsou podle něj byznysem na několik životů. Zároveň však řekl, že zhruba za deset let očekává masivní nástup samořiditelných aut, které od základů změní koncept fungování veřejné dopravy.

Zatímco tržby autobusové dopravy a ostatních oborů, v nichž Jančurova společnost podniká, rostou ročně o jednotky procent, počty lidí ve vlacích a tržby z jízdného rostou rychleji a po ztrátových letech je už vlaková doprava zisková. Loni tyto vlaky přepravily v Česku a na Slovensku 6,7 milionu cestujících, aktuální odhady na letošní rok jsou osm milionů.

Od poloviny prosince chce Jančurův RegioJet provozovat tři páry vlaků mezi Prahou a Brnem. Správa železniční dopravní cesty dosud oficiálně neuvedla, zda v daných časech bude jezdit RegioJet, nebo České dráhy, které požádaly o přidělení totožných časů. Podle Jančury by stát ušetřil, protože nyní tyto spoje dotuje. "Jde o ty nejztrátovější vlaky mezi Prahou a Brnem," tvrdí Jančura. O rok později by chtěl na této trase jezdit mnohem častěji a výhledově každou hodinu.

"V nedotované autobusové dopravě už nemáme víceméně kam růst. Cílem je autobusy postupně více provázat s vlaky jako návaznou dopravu a tam, kde to jde, je postupně nahrazovat vlaky. Například na lince Praha - Košice jsme měli pět párů autobusů a zůstává jediný. Lidé postupně přešli do vlaků. Jízdenka stojí 280 korun, autobus stál víc než dvakrát tolik. Navíc je vlak rychlejší a pohodlnější," uvedl Jančura. Zda se však budou rušit autobusy i mezi Brnem a Prahou, si netroufá odhadovat.

Jako další vhodnou trať, kde lze jezdit bez dotací, vidí spojení Prahy s Českými Budějovicemi, kde se díky stavbě železničního koridoru výrazně zkracuje jízdní doba. "Mohou to být i další tratě. Můžeme jezdit bez dotací a také budeme tlačit na vypisování soutěží," řekl Jančura. Proti konkurenci se nechce výrazněji vymezovat. Tvrdí však, že pro České dráhy je horší varianta, že začne jezdit bez dotací tam, kde jezdí ony. "Protože přijdou o dotace a o cestující a ztráta bude ještě větší, než je teď. Stane se to, co na ostravské trati," řekl Jančura. Dlouhodobě tvrdí, že ČD zde jezdí se ztrátou, ty to však odmítají.

Jančura chystá i nová mezinárodní spojení nejen na Slovensko, podle něj jde o otázku dvou let. Nic bližšího ale zatím neřekl. "Financování nákupu vlaků je nyní, kdy už jsme v zisku, mnohem jednodušší. Během tří let zvažujeme nákup vlastních osmi lokomotiv Vectron od Siemensu," doplnil.

Jančura: Veřejná doprava může zaniknout

Přestože se chystá rozvíjet vlakovou dopravu, jedním dechem dodává, že veřejná doprava v současné podobě může za deset let úplně zaniknout. "Většina prodaných aut bude na elektřinu a budou samořiditelná. Nejen byznysmeni budou jezdit s notebookem na volantu. Společnosti jako Google nebo Uber budou provozovat dopravu ve formě sbírajících taxíků, které si dokáže objednat dítě či babička. Pokud se nepostaví vysokorychlostní tratě, může veřejná doprava kompletně zahynout, protože ji nahradí sdílené autonomní vozy," myslí si Jančura.

Pokud se tato vize naplní, nechce stát opodál. "Naprogramovat aplikaci je práce na rok, máme na to deset let. Ještě je potřeba, aby se začala hýbat legislativa. A pokud přejdeme na tuto dopravu, raději pomalé vlaky zaříznu, než aby umíraly postupně samy. Pokud budou stát vysokorychlostní tratě, je možné dojet sdíleným taxíkem na nádraží a tam přestoupit," řekl.