RegioJet expanduje na východním Slovensku, na jeho vlaky navážou autobusy

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží Zdroj: Michael Tomeš/E15

RegioJet v Ostravě
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
RegioJet.
Lokomotiva Vectron v barvách firmy Regiojet
14
Fotogalerie

Dopravce RegioJet od pondělí rozšíří nabídku spojů na východním Slovensku. Na dálkové vlaky, které jezdí z Prahy a z Bratislavy do Košic, budou navazovat autobusy v Popradu, Kysaku a Košicích. Poprvé ale firma podnikatele Radima Jančury nevypraví vlastní autobusy, místo toho se domluvila na spolupráci se třemi slovenskými dopravci. Cestující pojedou se dvěma dopravci na jednu jízdenku.

Z Popradu přípojné autobusy obslouží Kežmarok, Spišskou Belou, Podolínec a Starou Lubovňu. Z Kysaku bude přípoj do Prešova, Giraltovic, Stropkova, Svidníku, Raslavic a Bardějova a z Košic do stejných měst vyjma Prešova a také do Vranova nad Toplou, Sečovců, Humenného a Sniny. "Od listopadu by měl být také přípoj z Košic do Michalovců a Sobranců," doplnil Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Díky zmiňovaným autobusovým linkám by RegioJet mohl získat více cestujících do svých vlaků. Mezinárodní vlakové spoje z České republiky do Košic kromě RegioJetu provozují také České dráhy a soukromý dopravce Leo Express. Na hlavní slovenské trati z Bratislavy do Košic zajišťuje vlakovou dopravu i slovenská státní Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), která v prosinci na této trase obnoví provoz vlaků vyšší kategorie InterCity. Ve stávajících rychlících ZSSK mohou děti, studenti a senioři cestovat zdarma.

Původně chtěl RegioJet zprovoznit vlastní autobusové linky ke svým vlakům. Proti byla samospráva na Slovensku, RegioJet se tak nakonec dohodl na spolupráci s tamními dopravci. "Během doby se ukázalo, že tento model bude nejlepší, protože dopravci mají zázemí a je možné nabídnout více spojů. Bylo potřeba jen upravit jízdní řád, aby byl zajištěný komfortní přestup," řekl mluvčí Ondrůj. V Kysaku autobus odjíždí ze zastávky před nádražím, v Popradu a Košicích z autobusových nádraží, která jsou vedle nádraží vlakového.

V autobuse se cestující prokáže stejně jako ve vozidlech RegioJetu, řidiči budou mít vytištěný seznam cestujících. Navazující spojení nabídne rychlejší spojení směrem na západ a bude i levnější.

Jízdenky bude možné koupit nejen na internetu či v předprodejních místech RegioJetu, ale postupně také v předprodejních místech partnerských dopravců na vybraných autobusových nádražích, kam budou linky zajíždět. "Budeme také garantovat návaznost spojů, případně zajistíme náhradní přípoj či asistenci v případě výrazně zpožděného spoje," uvedl Ondrůj.

RegioJet na Slovensku dosud jezdil se svými autobusy převážně v západní a částečně i v centrální části země. Zavedeným dopravcům začal konkurovat nižšími cenami jízdného. Na východní Slovensko jezdí mezinárodní linky z České republiky. Do Košic jezdí tři páry vlaků RegioJetu z Bratislavy, z Prahy jeden noční a jeden denní.