Jančurovy vlaky míří na nejlukrativnější trať slovenské železnice

RegioJet

RegioJet Zdroj: RegioJet

Česká společnost RegioJet se rozmáchla k další expanzi na Slovensku. Firma Radima Jančury se dostala na lukrativní železniční linku z Bratislavy do Košic. Na nejvíc vytížené trati v zemi začne jezdit od letošního prosince.

O záměru dostat se na trať Bratislava–Košice mluvil Radim Jančura již na konci loňského roku. Problémem byly slabé ekonomické výsledky jeho společnosti. Jančura tehdy přiznal, že se plán obsadit nejsilnější slovenskou linku odkládá.

Dnes je vše jinak. „Věřím, že budeme pro cestující volbou číslo jedna,“ řekl Jančura Hospodárskym novinám, které s informaci přišly.

RegioJet plánuje jezdit na lince čtyřikrát denně, přičemž již teď se mezi městy přepravuje 690 tisíc pasažérů ročně. Cenově neplánuje konkurovat Železnicím Slovenské republiky. Zákazníky chce přilákat lepšími službami a vyšším standardem vlaků.

„Máme respekt před konkurencí, ale nemáme z ní strach. Dokážeme zvednout hozenou rukavici,“ reagoval na plány RegioJetu generální ředitel Železniční společnost Slovensko Pavol Gábor. Dodal, že obsazenost vlaků vyšší kategorie mezi Bratislavou a Košicemi nyní dosahuje 75 procent.

Výši investice do expanze Jančura neprozradil, ale pro novou linky budou zapotřebí nové vlaky vyšší IC kvality. V rámci lepších služeb bude poskytovat nápoje, tisk a internet zdarma. V kuchyni zase budou k dispozici i speciality jako třeba japonská kuchyně. Náklady RegioJetu budou oproti státním železnicím podle Jančury o 30-40 procent nižší.

Do Košíc i z Prahy

Současně s příchodem vlaků IC RegioJet na trasu Bratislava – Žilina – Košice zaměstná RegioJet stovky dalších lidí v oblastech zákaznické obsluhy, provozu, zázemí a technologické správy.

Kromě nové trasy na Slovensku RegioJet jezdi i na linkách Bratislava – Komárno a Žilina – Praha. Spojením vlaků tak bude možné cestovat i z Prahy do Košic.