Japonské šinkanseny mají nového soupeře

Šinkansen

Šinkansen Zdroj: ctk

V zemi vycházejícího slunce se stupňuje bitva mezi novými nízkonákladovým aerolinkami a provozovateli slavných vysokorychlostních vlaků, šinkansenů. Boj má zatím jediného vítěze: zákazníky, kteří těží z klesajících cen.

Železniční společnosti West Japan Railway a Kjúšú Railway začaly snižovat ceny jízdenek zakoupených předem až o 34 procent. Jednosměrná jízdenka z centra Ósaky do Kagošimi se dá pořídit za 14 tisíc jenů, tedy něco přes 2800 korun. Stále je to trojnásobek ceny nejlevnější letenky od Peach Aviation. Snižování cen naznačuje, že železniční dopravci začínají ztrácet půdu pod nohama i tržní podíl.

Aerolinky Peach, JetStar Japan a AirAsia Japan teprve v loňském roce zacílily na japonský vnitrostátní aviatický trh, který má odhadovanou hodnotu 19 miliard dolarů ročně a jemuž po dlouhou dobu dominovali domácí hráči Japan Airlines a All Nippoin Airways (ANA).

„Jde o začátek,“ citovala agentura Bloomberg Petera Harbisona ze sydneyského centra pro letectví CAPA. „Nové aerolinky začnou primárně spojovat města, která nejsou dobře obsluhována vlaky. Pokud jsou provozovatelé vlaků chytří, budou se snažit dostat do těchto měst jako první,“ dodal Harbison.

Vyšší konkurence se začíná projevovat i na klesajících ziscích kolejových přepravců. West Japan Railway, také známá pod názvem JP West, očekává, že v současném hospodářském roce, který končí příští rok v březnu, jí klesne zisk o 4,5 procenta na 57,5 miliardy jenů (asi 11 miliard korun), a to navzdory růstu výnosů téměř o procento na 1,31 bilionu jenů. Tlak konkurence se projevuje poklesem marží.

Konkurenci brzy na vlastní kůži pocítí největší provozovatel šinkansenů – Central Japan Railway (JR Central). Aerolinky Peach začnou na konci října létat na frekventované trase mezi Ósakou a metropolí Tokio. JR Central se zatím nechystá zapojit do cenové války, protože sází na obchodní cestující. JR Central nyní obsluhuje 250 spojů mezi Tokiem a Ósakou denně, zatímco leteckých spojů mezi těmito megapolemi existuje jen 96 denně.