Jihočeský kraj nesmí uzavřít smlouvu s GW Train Regio na šumavské vlaky

Vlak společnosti GW Train Regio

Vlak společnosti GW Train Regio Zdroj: GW Train Regio

Dosud největší soutěž o vlakové dotace se dostala do patové situace. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes zakázal předběžným opatřením Jihočeskému kraji uzavřít smlouvu s firmou GW Train Regio. Ta se s nejnižší cenou umístila na prvním místě v soutěži o provoz na šumavských lokálkách. Informaci serveru E15.cz potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Zákaz platí do vynesení konečného verdiktu. Podání k antimonopolnímu úřadu iniciovaly České dráhy. Úřad má podle všeho pochybnosti o tom, že kraj postupoval v souladu se zákonem. Konec dvoumiliardového tendru tak je v nedohlednu, v nejhorším případě může být ohrožen termín vyjetí vítěze na Šumavu v prosinci 2016.

České dráhy podstatu svých protestů nechtějí zveřejnit. Neoficiálně se hovoří o tom, že státní dopravce podezřívá soupeře z podnákladových cen a chová obavu o osud více než stovky zaměstnanců, které vítěz nemusí převzít. Jde zřejmě i o potíže se vzájemným prodejem a uznáváním jízdenek.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola námitky drah nedávno důrazně odmítl. Dnes pro server E15.cz vyjádřil obavu z možného zpoždění. „Mým přáním nyní je, aby ÚOHS pracoval co nejefektivněji a nejrychleji a do měsíce či dvou jsme se dozvěděli výsledek,“ řekl Zimola. Při delších lhůtách by se prý GW Train Regio nemusela stihnout připravit. Podle Zimoly kraj v tendru nijak nepochybil.

Dráhy v soutěži o tratě České Budějovice – Český Kříž, Číčenice – Nové Údolí a Strakonice – Volary skončily třetí. GW Train Regio ze skupiny Jihotrans nabídla za kilometr téměř poloviční cenu oproti 164 korunám Českých drah. Druhá byla Arriva.

Antimonopolní úřad nemá na konečný verdikt žádné lhůty, proti zákazu uzavřít smlouvu se lze odvolat k předsedovi do 15 dnů. Úřad zákaz vydal na poslední chvíli. „Považujeme naše připomínky za relevantní a jsme velmi rádi, že se jimi ÚOHS vážně zabývá,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík.