Karlovarskému letišti se daří. Více se chce zaměřit i na přepravu nákladů

letiště, Karlovy Vary

letiště, Karlovy Vary

Mezinárodní letiště v Karlových Varech, které nyní slouží hlavně k osobní přepravě, by se mohlo v budoucnu stát i terminálem pro dopravu nákladů. Hovoří pro to neustále rostoucí objemy v oblasti přepravy zboží a pošty, když bylo letos v září odbaveno na letišti téměř 9 tisíc kilogramů zboží a 12 718 kilogramů pošty. Tedy nejvíce od března, kdy odbavování nákladů začalo.

Na letišti v Karlových Varech, jehož vlastníkem je Karlovarský kraj, bylo od března do září odbaveno celkem 111 tisíc kilogramů nákladů. Z toho představovalo různé zboží 73 tisíc kilogramů, zbytek byla pošta. Tyto výkony nelze ale srovnat s předchozím rokem, protože zboží a poštu letiště přepravuje od letoška, uvedl obchodní manažer letiště Radek Zábranský. „Letiště se na poskytování této služby muselo důkladně připravovat nejenom po technické stránce,“ podotkl Zábranský.

Pro přepravu zboží z karlovarského letiště je dosud využíváno pouze volných kapacit na pravidelných letech mezi Karlovými Vary a ruskými městy Moskvou, Petrohradem, Jekatěrinburgem a Rostovem na Donu, kam jsou nyní lety směřovány. „Jedna z přepravních firem se nyní zajímá výhradně o linku nákladní. Zboží a pošta by se tak mohla přepravovat pro celý region západních Čech. Je to ovšem na dalších jednáních,“ konstatoval Zábranský.

Karlovarské letiště je úspěšné i v přepravě cestujících. V září prošlo jeho osobním terminálem celkem 10 814 cestujících, což znamená, že tento měsíc byl letos nejúspěšnější. Ve srovnání se zářím roku 2010 stoupl počet pasažérů o 35 procent. Od ledna do září odbavilo letiště 73 739 lidí. To byl meziroční růst o 41 procent. „Znamená to, že v tomto měsíci byl překonaný počet cestujících, kteří prošli letištěm za celý loňský rok,“ dodal Zábranský.