Kauza D11 nekončí: stát stále nemá všechny pozemky

D11

D11 Zdroj: 7

Stát stále nemá všechny pozemky potřebné pro výstavbu posledního úseku dálnice D11 k Hradci Králové. Státu se zatím nepodařilo získat pozemek od Jaroslavy Štrosové, která je sestrou farmářky Ludmily Havránkové. Pokud Štrosová nabídku na prodej do konce roku nepřijme, je stát připraven k vyvlastnění jejího pozemku.Po dnešním jednání na statku Ludmily Havránkové to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. S Havránkovou se stát na získání jejích pozemků dohodl, nicméně trvalo to 17 let.

Syn a zároveň advokát Štrosové David Štros dnes potvrdil, že záležitost pozemku jeho matky vyřešena není. „Jednání o tom mezi námi a státem neprobíhají. Z původní dohody o směně pozemku z června 2010 stát ustoupil,“ řekl ČTK Štros. Bez dohody o pozemku jeho matky prý nelze dálnici stavět, protože parcela leží přímo v trase dálnice, nedaleko od dosud dokončeného tělesa dálnice. K případným jednáním se státem je Štros podle svých slov připraven. Už dříve nicméně uvedl, že případným snahám o vyvlastnění se bude soudně bránit.

Sporný pozemek má rozlohu asi čtvrt hektaru a podle Štrose je stále ve spoluvlastnictví jeho matky a farmářky Havránkové. Dobeš dnes uvedl, že Štrosovi nabídku dostali a údajně ji předběžně akceptovali. „Nabídli jsme v tuto chvíli cenu, která je, myslím, velmi adekvátní a vyřeší celou tu situaci. Je pravdou, že za posledních 14 dní jsme odpověď nezískali,“ řekl Dobeš. Zároveň odmítl tvrzení, že ministerstvo se Štrosovými nekomunikuje.

Ještě nedávno přitom vše vypadalo jasně. Letos v červnu Havránková po 17 letech přistoupila na prodej své půdy za 90 milionů korun a nedávno se s Pozemkovým fondem dohodla, za které náhradní pozemky vymění ty své.

Podle Dobeše by převod Havránkové pozemků na stát měl být v katastru nemovitostí zapsán do konce letošního roku. V roce 2012 by se na pozemcích Havránkové měl uskutečnit archeologický průzkum. Dálnice by se pak měla stavět v letech 2013 a 2014.

Až budou pozemky Havránkové ve vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic, bude na nich moci začít archeologický a geologický průzkum. Na průzkumy je podle Dobeše už připraveno 50 milionů korun, vlastní dostavba asi 2,5 kilometru dálnice k Hradci Králové má stát asi 1,5 miliardy korun.

Sporné pozemky na D11Sporné pozemky na D11 | E15, CTK

Dohodu o směně pozemků se státem Havránková podepsala letos na jaře. Dozorčí rada Pozemkového fondu výměnu pozemků schválila 10. listopadu. Podle dnešního vyjádření náměstka Pozemkového fondu Bohuslava Kabátka návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí zatím podán nebyl.

Transakce mezi Havránkovou a státem spočívá ve vzájemné výměně téměř 130 hektarů pozemků. Vedle svých asi 11 hektarů pozemků u hradecké čtvrti Plačice Havránková se státem vyměňuje i pozemky, které za účelem směny nakoupila jinde po celé zemi. Finanční kompenzace ve prospěch Havránkové podle Dobeše činí asi 91 milionů korun.

U začátku dohody s Havránkovou před 14 měsíci byl tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (VV). „Pan Bárta byl jediný ministr dopravy, který mě přijmul. A byl jedním z mála slušných lidí, kteří se mnou jednali slušně. Pokud to pro mě končí, jsem ráda,“ řekla dnes Havránková novinářům. Bárta dnes za Havránkovou na její statek přijel také.

Dohodu státu s Havránkovou dříve kritizoval starosta Chlumce nad Cidlinou a radní hradeckého kraje Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Suma, za kterou Havránková svá pole státu prodá, je podle něj příliš vysoká. Jiní majitelé polí své parcely pro dálnici prý dříve prodávali mnohonásobně levněji. Ministerstvo dopravy k tomu uvedlo, že částku určil soudní znalec a nejde o spekulativní cenu.

Dostavba dálnice D11 až k Hradci Králové hlavně uleví obcím na trase stávající silnice číslo 11 mezi Hradcem Králové a Novým Městem u Chlumce nad Cidlinou. Jezdí po ní zejména kamiony z Polska, které na dálnici mohou najet až u Chlumce nad Cidlinou. Letos v září na silnici při srážce kamionu s osobním autem zahynuli čtyři lidé.