Kontejnerový přepravce Hapag-Lloyd jedná o fúzi s konkurenční UASC

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Německý kontejnerový přepravce Hapag-Lloyd jedná o fúzi s konkurenční arabskou firmou United Arab Shipping Company (UASC). Oznámila to německá firma, která tak potvrdila předchozí informaci německého měsíčníku Manager Magazin. Spojením by vznikla čtvrtá největší přepravní firma na světě.

List uvedl, že jednání jsou ve velmi pokročilé fázi. Hapag-Lloyd v prohlášení oznámil, že jednání zatím stále trvají a žádná smlouva nebyla uzavřena ani není jisté, zda jednání povedou k definitivní dohodě. Zatím se vychází z toho, že ve sloučené firmě by měli nynější akcionáři Hapag-Lloyd podíl 72 procenta a UASC 28 procent.

Přepravní odvětví se již delší dobu potýká s problémy a společnosti očekávají, že sloučením posílí svoji tržní sílu a budou mít lepší vyhlídky pro budoucnost i v době přepravní krize. Hapag-Lloyd je v současnosti šestým největším přepravcem lodních kontejnerů na světě a UASC patří desátá příčka.

UASC sídlí v Dubaji a jejími vlastníky jsou převážně arabské státní investiční fondy. Hlavními akcionáři Hapag-Lloyd jsou chilská Quinenco-Gruppe, logistický podnikatel Klaus-Michael Kühne a město Hamburk. Po spojení by sídlo firmy mělo zůstat v Hamburku a současní arabští majitelé by ve sloučené skupině měli mít zhruba třetinový podíl.