Kvůli stávce personálu německé společnosti Lufthansa byly zrušeny stovky letů

Stávka personálu Lufthansy v Německu

Stávka personálu Lufthansy v Německu Zdroj: ČTK / Sven Hoppe

Kvůli stávce pozemního personálu společnosti Lufthansa zrušila velká německá letiště stovky letů, problémy se týkají i spojů s Českou republikou. Ve Frankfurtu nad Mohanem, který je největším letištěm v Německu, protest ochromil provoz. Letiště Berlín Braniborsko (BER) oznámilo, že v úterý neodbaví žádný let společnosti Lufthansa.

„Prosíme cestující, aby si před cestou na letiště ověřili na webu společnosti Lufthansa status jejich letu,“ uvedlo frankfurtské letiště. Zde se očekává odřeknutí 250 vzletů a přistání. K rušení spojů přistoupila i další velká letiště v Mnichově, Hamburku, Berlíně, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem/Bonnu a Stuttgartu. Do problémů se ale dostala i další německá letiště. Například letiště v Brémách odřeklo 17 spojů, většinou jde o linky spojující Brémy s Frankfurtem nad Mohanem a Mnichovem.

„Kvůli varovné stávce pozemního personálu společnosti Lufthansa jsou odřeknuty přílety a odlety této společnosti na BER,“ uvedlo berlínské letiště. To varovalo, že cestující musí počítat s možnými problémy i během středečního dopoledne. Stávka za vyšší mzdy totiž skončí ve středu ráno v 07:10.

Letiště Václava Havla v Praze uvedlo, že kvůli stávce byly zrušeny čtyři lety z Frankfurtu, čtyři do Frankfurtu, jeden z Mnichova a jeden do Mnichova.

Podle prohlášení společnosti Lufthansa může dnešní protest dolehnout až na 100 tisíc cestujících. Samy aerolinky předpokládají, že se jim podaří zajistit deset až dvacet procent letového řádu.

Odborový svaz Verdi, který ke stávce vyzval, požaduje pro 25 tisíc zaměstnanců pozemního personálu společnosti Lufthansa zvýšení mezd o 12,5 procenta a jednorázový protiinflační bonus 3000 eur (zhruba 76 500 korun). Poslední nabídka Lufthansy zahrnovala desetiprocentní zvýšení mezd během 12 měsíců a zmíněný bonus 3000 eur. Německá média poznamenávají, že pozemnímu personálu mzdy za uplynulých 18 měsíců vzrostly v průměru o 11,5 procenta.

VIDEO: Na co máte nárok při zpoždění nebo zrušení letu

Video placeholde
Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zpoždění nebo zrušení letu? • Videohub