Letectví ve Vietnamu roste, hanojské letiště se rozšíří za 133 miliard

Letiště v Hanoji

Letiště v Hanoji Zdroj: CC BY-SA 3.0: [Tycho] via Wikimedia Commons

Vietnam hodlá investovat 5,5 miliardy dolarů (133 miliard korun) do rozšíření letiště v hlavním městě Hanoji, jehož kapacita by se tak měla do roku 2030 zdvojnásobit. Uvedla to dnes vietnamská vláda na svých internetových stránkách.

Vietnam patří mezi deset nejrychleji rostoucích trhů s leteckou přepravou na světě. Vietnamská vláda již koncem roku 2014 rozšířila hanojské letiště o nový terminál, díky kterému se jeho kapacita téměř zdvojnásobila na 25 milionů cestujících ročně. Do roku 2030 by pak kapacita měla dosáhnout 50 milionů cestujících ročně.

Vietnam plánuje rovněž výstavbu nového letiště nedaleko Ho Či Minova Města, která by měla stát 16 miliard dolarů (388 miliard Kč). V loňském roce se objem osobní letecké přepravy ve Vietnamu zvýšil o téměř osm procent na 20,7 milionu cestujících. V prvních pěti měsících letošního roku stoupl počet cestujících dokonce o téměř 31 procent na 17 milionů, napsala agentura Reuters.

Z tohoto silného růstu těží domácí letečtí přepravci, například společnost VietJet. Ta si nedávno u americké strojírenské firmy Boeing objednala sto letadel 737 MAX 200 v katalogové hodnotě 11,3 miliardy dolarů (274 miliard korun).