Letiště čeká rozhodující bitva o novou ranvej

Letiště Praha má po dlouhém čekání kladný posudek k nové ranveji

Letiště Praha má po dlouhém čekání kladný posudek k nové ranveji

Letiště Praha čeká zítra jedna z rozhodujících bitev o výstavbu nové ranveje. Ministerstvo životního prostředí vybralo poslední červnovou středu jako termín veřejného projednávání dokumentace vlivu stavby na životní prostředí a jejího kladného posudku.

O závažnosti schůze svědčí i nezvyklé místo, pro setkání vybral úřad jednu z hal výstaviště v Letňanech. „Tradiční místo to určitě není. Protože jde o velmi diskutovanou věc, hledali jsme adekvátně velký prostor. Zájem bude určitě mimořádný,“ řekla mluvčí MŽP Michaela Jendeková. Příznivci a odpůrci stavby se na jednání pilně připravují. „Připomínky dáváme dohromady, nicméně celý průběh procesu nám připomíná divadlo,“ řekl za občanské sdružení Nad Drahaňským údolím Jaroslav Korf. Sdružení je součástí širší iniciativy NeRWY, která se snaží dráze vystavit stopku.

Členské spolky, které pocházejí především ze Suchdola, Čimic, Dolních Chaber, Nebušic a Hanspaulky, se obávají zvýšeného hluku a emisí. Na veřejné setkání jdou ale především s procedurálními výtkami. „Napadáme věcná pochybení, například nebyla stanovena maximální kapacita letiště, neposoudily se synergické vlivy s chystaným silničním okruhem a podobně,“ uvedl Korf.

Dráha má ale i své podporovatele. Občanské sdružení Ticho nad Prahou, které se prezentuje jako zástupce obyvatel velkých sídlišť, vidí v dráze naopak cestu k omezení provozu nad městem. „Nemůžeme nečinně naslouchat hlasům sobeckého nerozumu iniciativ z lukrativních okrajových částí Prahy,“ píše se v petici sdružení Ticho nad Prahou. Podle sdružení jde odpůrcům dráhy především o ceny vlastních nemovitostí. Podle vedení letiště je nová dráha za devět miliard nutná. Stará dráha nyní funguje na hranici své kapacity 48 pohybů za hodinu. MŽP vydá své definitivní stanovisko po veřejném projednání, posudek k dokumentaci je kladný.