Letiště opraví ranvej, vypsalo tendr za půl miliardy

Boeing 777 aerolinek Emirates přístává v Praze

Boeing 777 aerolinek Emirates přístává v Praze Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pražské letiště zahájilo přípravu druhé a třetí etapy generální opravy hlavní ranveje. Aktuálně vypsalo tendr na zhotovitele, předpokládaná hodnota zakázky je 550 milionů korun. Oproti původním plánům letiště druhou i třetí etapu generálky spojilo do jedné soutěže, zatím ale není jasné, zda se příští rok uskuteční obě fáze opravy. Původně se práce plánovaly na léta 2013 a 2014.

„Ještě jsme se nerozhodli, zda se obě etapy uskuteční najednou, nebo je časově oddělíme. Záležet bude hodně na ceně a technické proveditelnosti,“ řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Právě cena bude ve druhém kole soutěže - poté, co firmy splní kvalifikační požadavky - rozhodujícím kritériem.

Generální opravu dráhy zahájili na Ruzyni letos první etapou. Práce prováděla firma Skanska od poloviny května do začátku srpna. Skanska uspěla s cenou 158 milionů, ačkoliv letištěm odhadované náklady činily 365 milionů. Během rekonstrukce byl omezen provoz na ranveji a letadla musela využívat vedlejší dráhu, kam se nalétává přes hustě osídlené části města. Příští rok by změny v provozu měly být ještě delší, plány zatím hovoří o období od poloviny května do konce září. Právě kvůli provozním komplikacím je generální oprava staré ranveje rozdělena do tří etap. Příští rok budou opravy o to náročnější, že dojde i na rekonstrukci křížení obou ruzyňských drah.

Téměř 50 let stará ranvej vykazuje řadu poruch, na jejichž odstranění už nestačí každoroční pravidelná údržba. Na letišti dráze proto přezdívají babička. Ve škále závad dominují praskliny betonových desek, vylamování betonu nebo poškození asfaltového krytu. Podle vedení letiště nelze s generální opravou čekat na novou paralelní dráhu, jejíž zprovoznění se plánuje na rok 2017.