Letiště Praha hledá dodavatele elektřiny za 400 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Pražské mezinárodní letiště se začalo poohlížet po firmě, od které získá elektřinu na příští dva roky. Předpokládá, že od ledna 2012 do prosince 2013 odebere energii až za 400 milionů korun bez DPH. V posledních dvou letech výrazně přehodnotilo spotřebu a odhadované náklady snížilo o desetimiliony korun.

Provozovatel vzdušného přístavu má uzavřenu dvouletou smlouvu na dodávky elektřiny s Pražskou energetikou za 450 milionů korun. „Oproti původním předpokladům ale výrazně ušetříme. Odhad nákladů na příští období navíc počítá s velkou rezervou,“ uvedla mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Další velkou státní firmou, která v tendru hledá dodavatele elektřiny, jsou České dráhy. Železniční dopravce uzavírá smlouvu vždy na rok. Na rozdíl od letiště přitom počítá s vyššími výdaji než letos. Předpokládaná hodnota jednoročního kontraktu činí dvě miliardy korun. Letos podnik zaplatí podle dřívějšího oznámení 1,67 miliardy korun, dodavatelem je ČEZ Prodej.

„Letos šla cena elektřiny rapidně nahoru – i díky plánu na odstavení jaderných elektráren v Německu, což se pochopitelně projevilo i na předpokládané ceně elektřiny pro rok 2012,“ uvedl nedávno mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Odlišné odběry

Letiště Praha je mnohem menším odběratelem než České dráhy. Za dva roky odebere 260 tisíc megawatthodin (MWh), zatímco ČD 1,25 milionu MWh ročně. Při přepočtu to u letiště vychází na 1538 korun za MWh, u drah 1600 korun za MWh.