Letiště Praha je novou dcerou Českého aeroholdingu

letiště Praha-Ruzyně, ilustrační foto

letiště Praha-Ruzyně, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Státní skupina Český aeroholding pokračuje v plánovaném rozšiřování, když dnes pohltila Letiště Praha. Sto procent akcií provozovatele ruzyňského letiště do holdingu vložilo ministerstvo financí. Základní kapitál Českého aeroholdingu se tím zvýšil o šest miliard na 27 miliard korun.

Letiště je čtvrtou dcerou holdingu, který vznikl přesně před rokem. Nové uspořádání státních firem z leteckého byznysu má především zachránit České aerolinie a řadu činností, které se z nich vydělily.

Záchrana aerolinií se děje skrze stamilionové finanční injekce. Ty ČSA dostávají za prodej svých dcer Českému aeroholdingu. Pod jeho střechu tak už patří charterová doprava Holidays Czech Airlines, odbavení Czech Airlines Handling a kontaktní centrum CSA Services. České aerolinie za tyto firmy dostaly 1,3 miliardy korun. „Veškerá hotovost, kterou ČSA disponují v posledních letech, byla genegována mimo ČSA. Otázka tedy nezní, kdy dojde ČSA cash, ale kdy přestane stát přes Letiště Praha a jiné subjekty dotovat trvale ztrátový provoz aerolinií,” řekl serveru E15.cz zdroj z finančních trhů.

Přečtěte si rozhovor s šéfem Českého aeroholdingu:

Klíčovou roli v celém plánu přitom hraje právě vysoce ziskové Letiště Praha. To už v říjnu přišlo o veškerý nemovitý majetek, který rozhodnutím ministerstva schlamstl bezúplatně aeroholding. Ze společnosti Letiště Praha tak zůstal pouhý provozovatel vzdušného přístavu, který holdingu platí nájem. Ten je hlavním příjmem holdingu, loni činil skoro miliardu korun.

Po Letišti Praha zbývá pod holding převést údržbu Czech Airlines Technics a samotnou pravidelnou dopravu ČSA. „Obě dvě společnosti by se mohly stát součástí Českého aeroholdingu do konce prvního pololetí tohoto roku,“ uvedla mluvčí holdingu Michaela Lagronová.