Letiště Praha se zotavuje z covidu. Jeho zisk se zpětinásobil, stále však není na úrovni před pandemií

Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha

Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha Zdroj: Miroslav Belančin

Společnost Letiště Praha loni vykázala čistý zisk 1,5 miliardy korun. Oproti roku 2022, kdy bylo letiště po pandemii covidu-19 dva roky ve ztrátě, je zisk vyšší o 1,2 miliardy korun. Oproti poslednímu předpandemickému roku 2019 je však loňský výsledek stále nižší o zhruba 1,5 miliardy korun, tehdy čistý zisk firmy činil tři miliardy korun. Hrubý provozní zisk (EBITDA) letiště za loňský rok byl 3,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 900 milionů korun více.

Výsledky loňského hospodaření podle letiště pozitivně ovlivnil nárůst počtu odbavených cestujících, který meziročně stoupl o 29 procent na 13,8 milionu. Počet odbavených cestujících v loňském roce dosáhl 78 procent počtu z roku 2019.

Podle předsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Pose letiště loni díky dobrým výsledkům hospodaření uskutečnilo investice za přibližně 900 milionů korun. „Největší z nich se týkaly rekonstrukce pojezdových drah TWY Z a TWY H, které vyšly na 139 milionů korun, a výstavby kabelovodu propojujícího areály sever a jih za 89 milionů korun,“ řekl Pos a dodal, že pražské letiště pokrylo celou částku ze svých zdrojů.

Z Letiště Václava Havla Praha v roce 2023 létalo 69 dopravců přímou linkou do 167 destinací. Letos ruzyňské letiště předpokládá odbavení 16 milionů cestujících. Toto číslo by ale stále bylo pod hranicí počtu z předcovidového roku 2019, kdy letiště odbavilo 17,8 milionu pasažérů.