Letištní byznys ožívá. Obchodníci se třesou na dovolenkáře, letiště posiluje bezpečnost

Letiště Praha nabírá nové zaměstnance.

Letiště Praha nabírá nové zaměstnance. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Stejně jako letištní obchodníci čeká růst počtu cestujících.
Hlavní nápor se očekává mezi červnem a zářím.
Dopravci proto chystají spoje do dovolenkových destinací.
Takto musela být po dlouhou dobu odstavena letadla Smartwings.
Takto musela být po dlouhou dobu odstavena letadla Smartwings.
7
Fotogalerie

Na největším českém letišti pomalu končí období zimního covidového kómatu. Aerolinky obnovují spoje nebo startují úplně nové, cestujících pomalu přibývá, letištní obchodníci vyhlížejí restart byznysu. Letiště Praha proto poprvé po hromadném propouštění nabírá zpět desítky zaměstnanců.

Oživení potvzuje například největší provozovatel letištních komerčních prostor, nadnárodní skupina Lagardère Travel Retail. V posledních dnech podle firmy přibývá cestujících a od příštích měsíců si její vedení slibuje růst souhrnného obratu obchodů až o dvacet procent. „Oproti běžným rokům je nyní obrat o 95 procent nižší. Předpokládáme, že se se bude pohybovat od června do konce léta alespoň na úrovni 25 procent předešlých let,“ uvádí výkonný ředitel společnosti Richard Procházka.

K nejlepším měsícům roku 2020 patřil srpen, kdy letištěm prošlo téměř 350 tisíc cestujících, byť meziročně o 83 procent méně. Procházka odhaduje, že by letošní letní měsíce mohly přinést o polovinu více pasažérů a potenciálních zákazníků. „Doufáme, že se to zlomí s lety na dovolené,“ říká. Pod Lagardère spadají obchody duty-free, Burger King, Paul, Costa Coffee nebo restaurace Porto. Opustit narušený letištní byznys ani zavřít některé obchody skupina nehodlá.

Letiště aktuálně pronajímá 75 procent ze všech obchodních jednotek, má jich přes sto. Celkové příjmy letiště z neleteckého obchodu se loni propadly o 55 procent na zhruba 1,35 miliardy korun.

Jarní data ukazují, jak se propad počtu cestujících postupně zmenšuje. V lednu a v únoru byl 92procentní, v březnu už jen 80procentní – letiště evidovalo 77 tisíc cestovatelů. Data za duben zatím nejsou známa, lze ale předpokládat, že se množství cestujících dál zvyšovalo. Mimo jiné i proto, že destinací, do kterých lze letět přímo z Prahy, přibývá. Mezi čtyřicítkou aktuálně nabízených spojů jsou například lety do Barcelony, Dubaje či na Tenerife.

„Je zcela zřejmé, že prioritou pro letecké společnosti jsou spoje do dovolenkových destinací v oblasti Středomoří. Často zavádějí linky, které dříve nikdy neprovozovaly. Je to příležitost k využití letadel,“ vysvětluje analytik a provozovatel serveru Airways.cz Tomáš Hampl. Lety na Kanárské ostrovy obnovil například dopravce Smartwings. Air France propojí Korsiku s Paříží, v minulosti přitom tuto linku společnost nikdy neprovozovala. Útokem vezme dovolenkové destinace v letní sezoně i nízkonákladový obr Ryanair a další hráči.

Letecké společnosti jsou nicméně velmi opatrné v obnovování spojů. Frekvence letů je ve srovnání s předpandemickými roky výrazně nižší, dodává Hampl.

Na očekávaný nárůst provozu se připravuje letiště posilováním zaměstnaneckých stavů – poprvé od loňského velkého propouštění stovek zaměstnanců. „S ohledem na plánovaný provoz musí mít letiště připravené veškeré kapacity pro obnovení provozu, které podle našich zkušeností z loňského roku může proběhnout poměrně rychle. Postupný nábor desítek pracovníků souvisí s nadcházející letní sezonou,“ potvrzuje mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Letiště se zaměřuje hlavně na oblast bezpečnosti, která se dál zpřísňuje. Hledá odborníky na informační bezpečnost, pracovníky pro bezpečnostní kontroly, ostrahu i hasičský sbor. Posily pro odbavení cestujících a letadel hledá i společnost Czech Airlines Handling. Celkem nyní skupina Letiště Praha zaměstnává asi 3400 zaměstnanců.