Letušky Air France se bouří. Při přistání v Íránu nechtějí nosit šátky

Boeing 777 Air France

Boeing 777 Air France Zdroj: Air France

Plánované brzké obnovení přímého leteckého spojení mezi Paříží a Teheránem, které se má stát symbolem vřelejších vztahů obou zemí po loňském uzavření mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, komplikuje odpor francouzských letušek proti povinnému nošení šátku při přistání v Íránu. Uvedla to dnes francouzská média. Od islámské revoluce v 70. letech je zahalování hlavy šátkem povinné v Íránu pro všechny ženy. Ženě bez šátku hrozí vysoké pokuty.

Proti nošení šátku se vzbouřily nejen letušky, ale i další zaměstnankyně letecké společnosti Air France, která se chystá obnovit přímé lety do Íránu 17. dubna. Ženám se nelíbí ani to, že ženský letecký personál na těchto linkách si nemůže jako na ostatních vybrat mezi uniformou se sukní a s kalhotami. Společnost rozeslala interní sdělení, kterým ženám přikazuje na letech do Teheránu nosit kalhoty, dlouhou vestu a hned při vystoupení z letadla firemní šátek k úplnému zakrytí vlasů.

Odbory zaměstnanců v letectví podobnou povinnost odmítají a požadují, aby se ženy směly sami rozhodnout, zda šátek budou či nebudou hned při odchodu od letadla nosit, či nikoli. A to v duchu dodržování osobních svobod. Zdůrazňují přitom, že nikdo nechce nerespektovat zvyky a zákony v Íránu a že ženy budou ve svém volnu v ulicích Teheránu šátek nosit. Ovšem neměly by ho mít povinnost nosit v rámci služebních povinností.

Vedení společnosti Air France podle deníku Le Parisien slíbilo personálu, že se k výhradám vyjádří v nadcházejícím týdnu. Odbory vyhrožují stávkou. Z Prahy do Teheránu přímé letecké spojení neexistuje.

Írán hladově vyhlíží Evropany. Poslední uzavřená velká ekonomika se otvírá světu