Lufthansa nabízí stávkujícím pilotům smírčí řízení

Lufthansa,

Lufthansa, Zdroj: CTK

Vedení německých aerolinek Lufthansa nabídlo pilotům smírčí jednání přes prostředníka k vyřešení sporu o důchodový program. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) kvůli sporu vyvolal už desátou letošní stávku, aerolinky kvůli ní zrušily polovinu čtvrtečních mezikontinentálních letů. Lety na krátkou a střední vzdálenost, tedy i spojení Německa s Českem, protestní akce neovlivnila.

Lufthansa chce po opakovaných neúspěších přímých jednání s piloty řešit konflikt s odbory přes prostředníka. Personální ředitelka aerolinek Bettina Volkensová dnes v televizi ARD řekla, že ve středu předala svazu VC příslušný návrh. Odbory zatím na nabídku nereagovaly.

Piloti Lufthansy zahájili stávku v dálkové dopravě dnes v 03:00 SEČ, protestní akce potrvá do půlnoci. Ze 72 plánovaných dnešních dálkových letů Lufthansa 37 zrušila a 11 přesunula na páteční ráno. Rušení postihlo především spoje do Severní Ameriky, v menší míře i spoje do Asie.

Už druhá stávka za týden

V tomto týdnu je to už druhá stávka pilotů Lufthansy. První protest trval od pondělního poledne do úterní půlnoci a zasáhl i spojení Německa s Českem. Lufthansa během první stávky zrušila polovinu z 2800 plánovaných letů.

Svaz VC vyhlásil dnešní stávku kvůli sporu s vedením Lufthansy o důchodový program, který vznikl před desítkami let. Piloti podle něj mají možnost odejít předčasně do penze v 55 letech a aerolinky jim až do dovršení zákonného důchodového věku vyplácejí část předchozí mzdy. Lufthansa chce nyní pro nově najaté piloty posunout věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit udržet program v dosavadní podobě.

Celkem letos piloti Lufthansy stávkují podesáté. Prvních osm stávek podle vedení firmy snížilo provozní zisk aerolinek o 170 milionů eur (4,7 miliardy korun). Hospodářský dopad stávek z tohoto týdne Lufthansa zatím neoznámila.