Mezi Prahou a Kladnem vyjedou nové linky rychlíků

autobus ČSAD Kladno

autobus ČSAD Kladno Zdroj: csadkladno.cz

Mezi Kladnem a Prahou přibudou autobusové spoje, mají nahradit zrušené. K rušení dopravce ČSAD MHD Kladno přistoupil, protože mu od září stoupl počet objednaných spojů dopravní obslužnosti v rámci systémů pražské integrované dopravy, středočeské integrované dopravy a městské hromadné dopravy. Přibyly tedy spoje mezi vesnicemi, ale ubyly takzvané rychlíkové mezi městy. S tím nesouhlasilo vedení Kladna.

„Jednali jsme s ČSAD MHD Kladno o tom, aby autobusové linky byly obnoveny,“ řekl na dnešní tiskové konferenci primátor Kladna Milan Volf Volba pro Kladno.

Podle Volfa za tyto spoje nese odpovědnost Středočeský kraj. Ten ale podle jeho mluvčí Michaely Drobné tato rychlíková spojení nikdy neprovozoval. „Kraj primárně zajišťuje železnici a zastávkové autobusové spoje, které obsluhují vesnice,“ uvedla Drobná. Rychlíkové spoje podle ní provozovalo ČSAD MHD Kladno jako komerční spoj.

Kraj rychlíky řešit nehodlá

Pro vedení kraje je nejdůležitější řešit dopravní obsluhu, tedy, aby se i lidé z menších obcí mohli dopravit do města. Kraj rychlíkové spoje neřeší ani mezi dalšími středočeskými městy a Prahou. Podle Drobné autobusy nejezdí přecpané, ale intervaly jsou méně komfortní pro cestující, protože musí počkat na spoj déle. Případné diskuzi o řešení situace se ale kraj nebrání.

Dopravci v celé republice dlouhodobě bojují s nedostatkem řidičů, jedním z důvodů jsou i nízké platy. Hejtmanství letos přispívá na autobusovou dopravu 740 milionů korun, v pondělí kraj oznámil, že tuto sumu zvýší o 17,5 milionu korun. Cílem je, aby řidiči brali 100 korun na hodinu namísto nynějších 70 korun za hodinu. Tarif se zatím zřejmě zvedne na 90 korun za hodinu.

Společnost ČSAD MHD Kladno ročně přepraví okolo 20 milionů cestujících, funguje jako veřejný dopravce v několika středočeských okresech. ČSAD MHD Kladno by mohlo okamžitě přijmout 17 řidičů, nyní jich zde pracuje asi 250.