Miliarda pro Škodu Transportation, do Bratislavy míří další tramvaje

Tramvaje Škody Transportation typu 30T pro Bratislavu

Tramvaje Škody Transportation typu 30T pro Bratislavu Zdroj: Skoda Transportation

Škoda Transportation si připsala další kontrakt v Bratislavě, po 15 obousměrných tramvajích za 975 milionů korun do slovenského města zamíří další patnáctka vozů, tentokrát za 36,75 milionů euro, tedy 920 milionů korun. Součástí tendru je také opce na dodávku dalších patnácti tramvají a opce na údržbu vozů po dobu 15 let.

Škoda se před nedávnem dohodla s Bratislavou i na dodávce osmdesáti nových trolejbusů.

„S využitím opce dojde k radikální obnově přestárlého vozového parku MHD v Bratislavě, která by například v případě trolejbusů měla dosáhnout téměř stoprocentní obnovy a v případě tramvají přibližně poloviční obnovu vozového parku,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel DPB Ľubomír Belfi. Na nákupu nových vozidel se podle něj z velké části podílí Evropská unie.

Podl dohody získá Bratislava kromě pětičlánkových tramvají 30 T i patnáct jednosměrných tramvají 29 T. První i poslední podvozek u vozů je plně otočný. Maximální provozní rychlost je 65 kilometrů v hodině.

Společnosti Škoda Transportation se na trhu s tramvajemi v posledním roce daří. Celkem podle obchodního ředitele společnosti Jaromíra Jelínka uzavřela kontrakty za 10,6 miliardy korun. Kromě Bratislavy míří moderní škodovácké tramvaje také do Číny, turecké Konye nebo maďarské Miskolce.