Ministr dopravy bude žádat o navýšení peněz pro železnice

ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Ministr dopravy Pavel Dobeš na středečním zasedání vlády bude žádat o peníze na dotace pro regionální a dálkovou železniční dopravu. To jsou poslední změny, které chce ministerstvo v rozpočtu pro kapitolu dopravy prosadit, řekl Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva. Návrh rozpočtu na rok 2012 pro ministerstvo dopravy počítá s 34,4 miliardami korun, což je meziroční snížení o zhruba osm miliard.

Kromě tohoto připadne resortu dalších 37 miliard pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).“Rozpočet je takový, jaký je a musíme s ním vyjít,“ uvedl ministr Dobeš. Zároveň se ale bude snažit získat peníze pro veřejnou dopravu. Jde zejména o sporných 600 milionů korun na dotace krajům na financování regionální železniční dopravy a 200 milionů korun na krytí prokazatelných ztrát z rychlíkové dopravy. Tyto prostředky Dobeš požaduje zahrnout do rozpočtu svého ministerstva, o čemž chce na středečním zasedání jednat s vládou.

Memorandum, které s kraji uzavřela předchozí vláda Jana Fischera, krajům zaručuje po dobu deseti let roční dotace 2,6 miliardy. Tuto částku chce ministr financí Miroslav Kalousek ročně snížit o 600 milionů Kč. Snížení dotací do dálkové železniční dopravy o 200 milionů ministerstvo obhajuje výrazně nižším návrhem rozpočtu na příští rok, než s jakým dlouhodobě počítalo.

Úřad se podle Nováka nechce smířit se zvratem v dobře nastaveném systému, který způsobil významný nárůst cestujících ve veřejné hromadné dopravě proti letům minulým. „Tím, že bychom jednotlivé spoje rušili, rozbouráváme systém a lidi vyháníme zpátky do aut, což není pro ministerstvo dopravy přijatelné,“ dodal. Se snížením prostředků pro dotace krajům se nechce smířit ani předseda Asociace krajů Michal Hašek. Ten vládě pohrozil, že pokud odmítne plnit požadavky plynoucí z memoranda, budou se hejtmani bránit soudní cestou.

Návrh rozpočtu na příští rok počítá s příjmy 1084 a výdaji 1189 miliard korun, což představuje pnovaný schodek 105 miliard korun. Vláda má září na projednání a odsouhlasení definitivní podoby hospodaření státu na příští rok, poté jej musí schválit Poslanecká sněmovna. Návrh MF zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent.