Modernizace D1 strhne 11 úzkých mostů

Dálnice

Dálnice Zdroj: ctk

Dva mosty z dálnice D1 zmizí úplně, další mají v rámci rekonsrukce nahradit nájezdy, či nové mosty.

Kvůli chystané modernizaci prvních pěti úseků D1 bude muset být strženo celkem 11 mostů, které jsou pro plánovanou šíři komunikace příliš úzké. O stavbě nových nadjezdů jedná Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s obcemi a dalšími majiteli těchto staveb. Dva mosty budou odstraněny bez náhrady. Jde o most poblíž Nových Sadů nedaleko Velké Bíteše a most na 166. kilometru ve směru na Brno patřící Lesům České republiky. Uvedla to mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. „U Nových Sadů bude na místo nového mostu vybudována daleko levnější polní cesta, která zpřístupní pozemky za dálnicí,“ uvedla Vápeníková.

Prohlédně te si kompletní trasu dálnice D1

Podobně i u druhého zmíněného mostu majitel nesouhlasil s údržbou budoucí stavby a nový nadjezd zde proto nevznikne. Převzetí nového mostu do správy je totiž základní podmínkou, kterou ŘSD pro stavbu nových mostů požaduje.

Zatím podle Vápeníkové nenastal případ, že by po demolici mostu zůstaly nějaké pozemky odříznuté od silniční sítě a nenašla se možnost alternativního spojení. Řada jednání ale zatím nebyla ukončena.

Nové mosty buduje Ředitelství silnic a dálnic na náklady státu v rámci rekonstrukce dálnice. Vlastník původních mostů se ale musí zavázat, že tyto novostavby převezme a bude se starat o jejich další údržbu. Ředitelství silnic totiž nemůže vlastnit mosty vedoucí na obecní cesty nebo silnice nižších tříd, dodala mluvčí.

Čtěte více o rekonstrukci dálnice D1: