Modré zóny se ještě letos objeví v Praze 5 a 6

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta

Nové vedení města bude rozšiřovat parkovací zóny podle systému, který vytvořila bývalá rada složená z členů TOP 09. Ještě letos by se tak měly zóny objevit v Praze 5 a 6. Bývalá rada rozhodla loni o rozšíření zón právě do těchto dvou městských částí. Rovněž vypsala výběrové řízení na správce a informační systém za 900 milionů korun.

„Městské části chtějí co nejrychlejší zavedení parkovacích zón. Varianta zrušení výběrového řízení a příprava nového by znamenala odsunutí o dva roky,“ řekl serveru Ihned.cz náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

V novém systému Praha rozdělí zóny na menší a lidé si budou moci vybrat, zda si koupí parkovací karty pro celou městskou část, nebo levnější jen pro okolí svého bydliště. V některých modrých zónách budou moci zaparkovat i přespolní řidiči. Nyní v modrých zónách mohou zastavit pouze rezidenti či ostatní držitelé parkovacích karet. O víkendech se bude v zónách parkovat volně.

Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), která vládne Praze s ANO a ČSSD, ještě před říjnovými volbami navrhovala, aby parkování v celé Praze upravila vyhláška. Navrhovala systém podobný Vídni, kde je celé město jedna zóna a cena a povolená doba parkování se liší podle uživatele. Parkovné by se platilo mobilem, platební kartou nebo lístkem z trafiky. Z této varianty tak tedy sejde.

První parkovací zóny se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu Vltavy. Nyní jsou zóny v Praze 1, 2, 3, 7 a části Prahy 16. Nově by měly být pravděpodobně v celé oblasti uvnitř městského okruhu, přesně území ještě vymezeno není.